Сега четете
Румен Радев подписа указ за назначаването на Гълъб Донев за началник на кабинета на президента

Румен Радев подписа указ за назначаването на Гълъб Донев за началник на кабинета на президента

Румен Радев подписа указ за назначаването на Гълъб Донев за началник на кабинета на президента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът назначава Крум Зарков за свой секретар по правни въпроси. Александър Пулев е назначен за съветник по иновации, а Явор Гечев – за съветник по селско стопанство.

Считано от 4 юли, Катерина Граматикова ще заеме поста на съветник по регионално развитие, а Росица Карамфилова-Благова – съветник по екология.

Гълъб Донев беше премиер в последните две служебни правителства, Крум Зарков – служебен министър на правосъдието, Александър Пулев – служебен министър на иновациите и растежа; Явор Гечев –  служебен  министър на земеделието;  а Росица Карамфилова-Благова служебен министър на околната среда и водите; Катерина Граматикова – служебен заместник-министърът на отбраната.

Гълъб Донев – биография 

Гълъб Донев е роден на 28 февруари 1967 г. в София. След като завършва 35-а Руска езикова гимназия в София, се дипломира във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. След това придобива магистърска степен по финанси в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализирал е бизнес и мениджмънт в УНСС, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА.

Почти цялата кариера на Гълъб Донев е минала в Министерството на труда и социалната политика с малки изключения. От 2001 г. той е директор на дирекция „Условия на труд и управление при кризи“ в Министерството на труда и социалната политика. В периода 2005-2006 г. е изпълняващ длъжността главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 29 ноември 2007 г. до 19 август 2009 г. Гълъб Донев е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, като през 2008 г. за срок от една година е бил председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж. От 19 ноември 2007 г. до 24 август 2009 г. той е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, след което до м. март 2014 г. е заместник-председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

Вижте и

От 24 ноември 2014 г. до 11 май 2016 г. Гълъб Донев е заместник-министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко Борисов, след което е бил заместник-директор на дирекция „Административно и информационно обслужване“ и заместник-директор на дирекция „Вътрешен одит“ на Министерството на отбраната.

Три пъти Гълъб Донев е бил служебен министър на труда и социалната политика – в служебното правителство на Огнян Герджиков от 27 януари до 4 май 2017 г.  и в двете служебни правителства на Стефан Янев от 12 май до 13 декември 2021 г., като в тях е бил и служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики.

Два пъти Гълъб Донев е бил секретар на президента Румен Радев, отговарящ за социалните политики и здравеопазването  – от 9 май 2017 г. до 12 май 2021 г.  и от 22 януари до 30 март 2022 г., когато е преназначен за секретар на президента по демография и социални политики. С указ на държавния глава Гълъб Донев е назначен за служебен министър-председател от 2 август 2022 г. С указ от 02 февруари 2023 г., президентът Румен Радев назначи ново служебно правителство от 3 февруари отново с министър-председател Гълъб Донев.
БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре