„Кабинетът взе решение да отпусне допълнителни средства на Министерството на образованието ,и за нови детски градини

Кабинетът взе решение да отпусне допълнителни средства на Министерството на образованието. Парите ще се изразходват по различни социални програми, включително и такава по изграждане на нови детски градини”. Това обяви  шефът на кабинета Лена Бориславова след заседанието на Министерския съвет в четвъртък.

По думите й е било и взето решение за среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, на която да се изясни защо има неусвоени средства по програмите за изграждане на детски градини, с оглед недостига на места в столицата. „Надяваме се по време на срещата с министъра на образованието и кмета на София при премиера да се вземе положително решение, за да може с по-бързи темпове да започне изграждането на тези съоръжения и да се отговори на нуждите на гражданите на столицата”, подчерта тя.

Министерският съвет одобри допълнителни 96 168 лева за финансиране на новите защитени детски градини и училища, получили такъв статут през настоящата учебна година. Средствата се разпределят за три защитени училища, четири детски градини и четири части от детски градини (филиали), които се намират в 11 общини. Финансирането е за периода 15 септември – 31 декември т.г. В новите защитени институции се обучават 157 деца и 151 ученици от I до VII клас. С допълнителните средства се осигурява издръжка на образователния процес до края на 2021 г.

На днешното заседание правителството отпусна и други 47 741 лева за три общини – Силистра, Рудозем и Опака, които въвеждат задължително предучилищно образование за 400 деца, навършили четири години. От началото на тази календарна година 101 общини са получили средства за включване на четиригодишните деца в системата на задължителното образование. До началото на учебната 2023 – 2024 година всички общини трябва да създадат условия за осъществяване на предучилищно образование за децата на четири години.

Вижте и

14 общини ще получат над 3 млн. лв. за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи сгради. Средствата са осигурени по Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 г. и бяха одобрени днес от Министерския съвет.

Ще бъдат финансирани проектните предложения за детски градини на общините Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Кайнарджа, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол. Община Троян ще получи пари за реконструкция на сградата на начално училище „Христо Ботев“. В същото време средствата, предвидени за изграждане на две нови детски градини в благоевградските квартали „Еленово-I” и „Баларбаши“, ще бъдат върнати в държавния бюджет. Причината е, че договорите с фирмите-изпълнители са били прекратени. Проектите обаче могат да се реализират и на по-късен етап.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре