Сега четете
Окончателно: Еленка Йовчева загуби делото си. Дължи почти 60000 лв

Окончателно: Еленка Йовчева загуби делото си. Дължи почти 60000 лв

Евродепутатът Елена Йончева окончателно губи делото, което води срещу ревизионен акт от август 2021 г. Това показва проверка в деловодните регистри. Освен това тя е осъдена да плати близо 4500 лв. за разноските на приходната агенция пред Върховния административен съд и малко над 7000 лв. за първата инстанция.

Данъчните търсят отговорност на Йончева по силата на текст от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който гласи, че който в качеството си на управител на задължено юридическо лице укрие факти и обстоятелства, които по закон е бил длъжен да обяви пред органа по приходите или публичния изпълнител и вследствие от това не могат да бъдат събрани задължения за данъци и/или за осигурителни вноски, отговаря за непогасеното задължение. За самата Йончева са установени задължения заради отговорността ѝ по ДОПК като управител на фирмата в размер на 57 965 лв. – главница 36 025 лв. и 21 939 лв. лихви.

Става дума за задължения на „Офроуд“ ООД, на която Йончева е била управител. Според данъчните дружеството дължи корпоративен данък, както и вноски за здравно осигуряване и това е установено с ревизионен акт през 2020 г.

През април 2017 г. Йончева е заличена като управител, но на нейно място не е избран друг представляващ. Впоследствие Софийският градски съд е назначил ликвидатор на дружеството. В хода на ревизията е установено, че в „Офроуд“ ООД не е имало наети лица по трудови и/или приравнени на тях правоотношения. Според договор за управление и контрол Йончева всеки месец е получавала 14 300 лв. възнаграждение. Всяка година, с изключение на 2014 г., е декларирана счетоводни и данъчна загуби.

Установени са постъпления по сметки на „Офроуд“ ООД в КТБ в лева и в евро, извършени няколко дни преди и два дни след регистрацията на дружеството. Сумите са преведени от съдружника „Далий трейдинг лимитид“ (Вирджински острови).

„Офроуд“ ООД е декларирало счетоводни загуби, които не са покрити с постъпилите парични средства, обясняват данъчните. Допълнително е установено, че през 2012 г., 2013 г. и 2014 г. суми от получените средства са изтеглени на каса лично от Йончева (174 654 лв.), като липсват документи за използването им за дейността на дружеството. Затова и НАП прави извод, че тези пари са укрити приходи. Така се декларира по-малка данъчна основа и се начислява по-малък данък. Така е изчислен дължим корпоративен данък в размер близо 34 000 лв. плюс лихвите.

Според ревизорите Йончева е укрила действителния финансов резултат на дружеството. Затова и ѝ е издаден ревизионен акт.

Публичните задължения на „Офроуд“ са в размер на 183 942 лв. – 126 940 лв. главница и лихви 57 002 лв., изчислени към 25 януари 2021 г. Дългът е категоризиран като несъбираем.

Вижте и

Съдът не приема аргумента на Йончева, че от нея не може да се търси отговорност, тъй като към момента на установяването на задълженията на „Офроуд“ ООД тя вече не е била негов управител.

„Това възражение би имало значение, ако новият управител на дружеството е бил назначен и вписан в Търговския регистър преди или по време на ревизирания период. Йончева е бил управител и представляващ до 4 юни 2017 г., т.е. до тази дата тя носи пълна отговорност за търговските дела на юридическото лице“, се казва в съдебното решение.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре