Програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ на БНР честват 50-годишен юбилей, който ще бъде отбелязан с подкаст и дигитална фотоизложба.

Честит юбилей колеги! Още много по толкова.

Линк към подкаст на BNR podcasts

„Хоризонт“ посреща годишнината си с нови сигнали, а „Христо Ботев“ планира за нея поредица от празнични предавания.

Вече пет десетилетия програма „Хоризонт“ е безспорен лидер в българския радиоефир – с новините на всеки кръгъл час, актуалните коментарни блокови предавания и богатата си музикална фонотека.

Половинвековна неизчерпаема история на визионерството и професионализма –  история започнала в 6 часа сутринта на 4 януари 1971 година, когато говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата информационно-музикална програма.

Носещата конструкция на “Хоризонт” остават новините на всеки кръгъл час, с репортерите и кореспондентите в цялата страна и в различни части на света.

Променящите се новинарски сигнали се превръщат в звукови емблеми на „Хоризонт“.

Завинаги в  радиопаметта ще останат емблематичните предавания “Разговор с вас”, “Хоризонт за вас”, “Неделя 150”.

Най-дългогодишното музикално предаване остава “Пулсиращи ноти” и споменът за емблемата Тома Спространов.

“Хоризонт” звучи денонощно, като има и друга емблема – предаването “Нощен Хоризонт”, което съществува и до днес благодарение на автора на идеята професор Веселин Димитров.

От началото на 90-те години на XX век “глухите” следобедните часове на програма „Хоризонт“ се превръщат в едно от най-слушаното радиовреме с предаването “12+3”.