Сега четете
Горещи новини за изборите в САЩ!

Горещи новини за изборите в САЩ!

Съединените щати избират 46-ия президент между настоящия – републиканецът Доналд Тръмп и съперника му от Демократическата партия Джо Байдън.

Избирателни секции по Източното крайбрежие затвориха врати и основните кандидати за Белия дом заедно с милиони американци очакват резултатите. Президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс заявиха, че ще гледат резултатите от Белия дом, а претендентите на демократите Джо Байдън и Комала Харис ще са заедно в Делъуеър.

Първите резултати според АП, цитирани от БНР, сочат Тръмп за сигурен победител в Кентъки, Западна Вирджиния, Южна Каролина, Тенеси, Алабама, Мисури и Оклахома, а Байдън във Върмонт, Илиной, Вирджиния, Масачузец, Роуд Айлънд, Кънетикът, Ню Джърси, Делъуеър, Мериленд.

Така Тръмп предполагаемо има 55, а Байдън 85 електорални гласа. За спечелване на изборите за Белия дом са необходими 270 електорални гласа.

Вниманието е насочено към Джорджия и Флорида, като Тръмп води за момента във Флорида, но недостатъчно да бъде считан за победител. Флорида е от изключителна важност за спечелване от Тръмп.

Погледите са насочени и към резултатите от Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган – това е така наречената „синя стена“, съборена от Тръмп през 2016 г. Въпросът е дали Байдън е успял да я изгради отново и с това да върне Белия дом на демократите.

Въпреки притесненията изборите протичат спокойно в повечето градове.

Видни демократи, както и републиканци, напомниха на хората, че ако има опашки, секциите не могат да затворят преди всички от опашката да са подали гласа си.

Появи се и информация от екзитполовете като „Едисън Рисърч“ показват разцепление по темата „икономика.“ Около половината са дали негативна оценка на икономиката и останалите са я характеризирали позитивно. Разцеплене има и по темата за справяне с пандемията от COVID-19.

Избирателната система отвъд Океана често е трудна за разбиране на Стария континент, а понякога ражда и прецеденти, като това спечелилият народния вот да не спечели Белия дом. Така се случи и на изборите през 2016-а, когато кандидатът на Демократите Хилари Клинтън спечели народния вот, но загуби този на Избирателната колегия.

Вижте и

Всеки щат има съответния брой електори, които обикновено са привърженици на една от големите партии. За слабо населени щати като Аляска, Уайоминг и Монтана, техният брой е трима. Най-гъсто населеният – Калифорния, има 55, информира БНТ.

Макар и в повечето случаи да се съобразяват с народния вот, се е случвало да подкрепят кандидат по своя преценка, а не този, за когото е гласувало мнозинството в техния щат. В някои щати има закон съответният вот да бъде анулиран, но в други – електорът просто е определян като нелоялен, но с това изходът от изборите не се променя.

И докато някои щати са твърди привърженици на Демократическата партия, а други – на Републиканците, накрая всичко опира до това кого ще предпочетат колебаещите се щати. Тези, в които живеят понякога почти по равно привърженици и на двете партии. Тази година колебаещи се щати са Тексас, Пенсилвания, Охайо, Айова, Флорида, Уисконсин, Джорджия, Северна Каролина, Аризона и Мичиган.

С особено внимание следим изхода от вота и в три щата – Охайо, Тексас и Флорида, които често наклоняват везните в полза на единия кандидат.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре