Съединените щати избират 46-ия президент между настоящия – републиканецът Доналд Тръмп и съперника му от Демократическата партия Джо Байдън.

Избирателни секции по Източното крайбрежие затвориха врати и основните кандидати за Белия дом заедно с милиони американци очакват резултатите. Президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс заявиха, че ще гледат резултатите от Белия дом, а претендентите на демократите Джо Байдън и Комала Харис ще са заедно в Делъуеър.

Първите резултати според АП, цитирани от БНР, сочат Тръмп за сигурен победител в Кентъки, Западна Вирджиния, Южна Каролина, Тенеси, Алабама, Мисури и Оклахома, а Байдън във Върмонт, Илиной, Вирджиния, Масачузец, Роуд Айлънд, Кънетикът, Ню Джърси, Делъуеър, Мериленд.

Така Тръмп предполагаемо има 55, а Байдън 85 електорални гласа. За спечелване на изборите за Белия дом са необходими 270 електорални гласа.

Вниманието е насочено към Джорджия и Флорида, като Тръмп води за момента във Флорида, но недостатъчно да бъде считан за победител. Флорида е от изключителна важност за спечелване от Тръмп.

Погледите са насочени и към резултатите от Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган – това е така наречената „синя стена“, съборена от Тръмп през 2016 г. Въпросът е дали Байдън е успял да я изгради отново и с това да върне Белия дом на демократите.

Въпреки притесненията изборите протичат спокойно в повечето градове.

Видни демократи, както и републиканци, напомниха на хората, че ако има опашки, секциите не могат да затворят преди всички от опашката да са подали гласа си.

Появи се и информация от екзитполовете като „Едисън Рисърч“ показват разцепление по темата „икономика.“ Около половината са дали негативна оценка на икономиката и останалите са я характеризирали позитивно. Разцеплене има и по темата за справяне с пандемията от COVID-19.

Избирателната система отвъд Океана често е трудна за разбиране на Стария континент, а понякога ражда и прецеденти, като това спечелилият народния вот да не спечели Белия дом. Така се случи и на изборите през 2016-а, когато кандидатът на Демократите Хилари Клинтън спечели народния вот, но загуби този на Избирателната колегия.

Всеки щат има съответния брой електори, които обикновено са привърженици на една от големите партии. За слабо населени щати като Аляска, Уайоминг и Монтана, техният брой е трима. Най-гъсто населеният – Калифорния, има 55, информира БНТ.

Макар и в повечето случаи да се съобразяват с народния вот, се е случвало да подкрепят кандидат по своя преценка, а не този, за когото е гласувало мнозинството в техния щат. В някои щати има закон съответният вот да бъде анулиран, но в други – електорът просто е определян като нелоялен, но с това изходът от изборите не се променя.

И докато някои щати са твърди привърженици на Демократическата партия, а други – на Републиканците, накрая всичко опира до това кого ще предпочетат колебаещите се щати. Тези, в които живеят понякога почти по равно привърженици и на двете партии. Тази година колебаещи се щати са Тексас, Пенсилвания, Охайо, Айова, Флорида, Уисконсин, Джорджия, Северна Каролина, Аризона и Мичиган.

С особено внимание следим изхода от вота и в три щата – Охайо, Тексас и Флорида, които често наклоняват везните в полза на единия кандидат.