Сега четете
Арести и заплахи за потребители на Twitter в Китай

Арести и заплахи за потребители на Twitter в Китай

twitter_londonКитайски потребители на Twitter са били арестувани, разпитвани и заплашвани заради техните публикации в микроблогинг платформата, пише в свой материал The New York Times, цитиран от Business Insider.  Twitter, подобно на много други интернет платформи като Facebook и Google, е забранен в Китай. Въпреки това някои хора в страната са намерили начин да заобиколят софтуерните блокади и да достъпят сайта. А сега китайските власти изглежда се опитват да се справят с възникналия проблем.

The New York Times разговаря с деветима потребители на Twitter, които са били привикани от полицията. Журналистите са успели да се доберат и до 4-часов запис на разпит. На него се вижда как служители на органите на реда показват на хората разпечатки на техните туитове, изтъквайки че те са критични към правителството и президента Си Дзинпин.

В тази връзка те съветват гражданите, престъпили закона, да свалят публикациите си и да изтрият своите акаунти. Интервюираните китайски потребители обясняват, че е имало и случаи на заплахи. Активист с 8 000 последователи в Twitter споделя, че разпитът му е продължил осем часа, през които е бил прикован с белезници за стола си. Накрая е бил склонен да обещае писмено, че няма да ползва повече социалната мрежа.   Друг човек споделя, че е бил разпитван 20 часа във връзка с дисидентски анимационен филм.

Той е бил освободен, но по-късно полицаи са го посетили на работното му място, където също е бил принуден да подпише документ, в който признава, че е нарушил обществения ред. Впоследствие прекарва и две седмици в килия, където освен това е бил задължен да гледа пропагандни проправителствени видеа.  „Ние сме като овце“, казва той в интервю за Times – „Те ни водят един след друг и ние нямаме възможност да отвърнем на удара“.  „Ако се откажем от Twitter, губим едно от последните си места, където да говорим“, казва Уанг Айжонг, активист за човешки права в Китай. Той разказва, че също е бил принуждаван да изтрие критичните си коментари по адрес на властта.
Въпреки че е отказал да го стори, започнал да получава известия от социалната платформа за бекъп кодове

Вижте и

към акаунта си и установил, че 3 000 от неговите туитоев са били премахнати. Уанг вярва, че те са били унищожени от държавни хакери.  Говорител на Twitter отказа да коментира правителствената кампания.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре