Сега четете
Празникът Благовещение

Празникът Благовещение

2943(3)Всички християни, православни, католици и протестанти, празнуват днес Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос. За случилото се разказва в Евангелието на Лука.

Затова празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница. Празникът Благовещение се чества точно девет месеца преди Рождество Христово.

Празникът е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.
????????????????????????????????????
В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Според народните поверия на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от юдейските земи, те съобщават благата вест за възраждането на природата.

Зимата си отива и настъпва пролетта. По този повод хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко лошо ще изгори в очакване на добри вести.

През деня и нощта на Благовец започват начинания, за да им върви през годината. Момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината. На Благовещение се прескача огън за здраве и пъргавост и да не хапят змиите.

На този ден се яде риба, обредна питка и каша от прясна коприва.

Вярва се, че ако денят бъде ясен, слънчев и топъл, копринените буби ще бъдат здрави и ще има добър плод за един от най-силно развитите занаяти от ХV до средата на ХХ век – копринарството. Вярва се, че ако вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна.

11-02-18-65749_1

В този ден не се ръкоделства, за да не се срещат змии през лятото. Не се спи до късно, за да не се разболява човек или да не изпусне късмета си. Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив.

Според поверието в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла.

На Благовец широко отварят прелката на кошерите, за да съберат пчелите нектар.

На този ден бабите пробиват ушите на внучките си, за да не ги боли, защото Благовец се смята за благ ден, тогава кръжат невидими сили от свитата на Архангел Гавраил.

Според преданието знахари ловят змии с капан, за да използват сухата им кожа за мехлем и церове.

Вижте и

На този ден против уроки и “лоши очи” са връзвани възелчета на коланче, което се носело през годината.

Хубаво е на този ден човек да си купи нещо ново, за да му върви на нови неща през годината.

Добра поличба е човек да носи в себе си желязна пара, да е сложил залък в устата си и като чуе кукувицата, която също разнася благата вест да стисне здраво парата, за да се радва на здраве, ситост и да му е пълен джобът.

Смята се, че на Благовещение трябва за пръв път да се хапне нещо зелено – коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.

Имен ден днес празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре