rumen-radev-zahapa-mitov-za-krim-otkyde-shte-si-vzemete-viza-ako-iskate-da-otidete-tam-411565
Новоизбраният президент Румен Радев отказа да се съобрази с призива на ГЕРБ да удължи живота на парламента, за да бъде приета мажоритарната изборна система.

От партията на Бойко Борисов настояха за това, за да се изпълни волята на 2,5 млн. българи, които подкрепиха такава промяна на референдума, дори обявиха, че внасят законопроект.

Румен Радев обаче възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването си в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне НС и да насрочи парламентарни избори, се казва в позиция, разпространена от неговия офис.

По думите му всякакви опити да се удължи животът на 43-то Народно събрание, под предлог несвършена работа, са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд.

Мнение:И правилно! Изборни правила се сменят поне година преди избори – за да има поне видимост за принципност и справедливост на извършваните промени. Евтини номера от типа на този, с който днес ГЕРБ отново се опитва да подхлъзне избирателя, вкарвайки подобен проекто-закон дават – и ще дадат съвсем предвидимо обратен ефект. Лошото е, че се докарахме до там – ГЕРБ да ни е най-малко лошият избор.

Той подчерта, че на 22 януари предстои встъпването му в длъжност, след което Конституцията го задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на НС и определяне дата за провеждане на предсрочни избори.

“В своето произнасяне от 22 ноември 2016 г. Конституционният съд определя тези действия на президента като “първостепенни и неотложни”. Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели. Ползвам случая да пожелая ползотворна работа на 43-то Народно събрание в оставащите дни до неговото разпускане”, се казва още в изявлението на Румен Радев.

Позицията му е изпратена до председателя на парламента Цецка Цачева, която загуби от него изборите за държавен глава.