Сега четете
Yahoo сменя името си на Altaba

Yahoo сменя името си на Altaba

2017-01-05t170951z_1_lynxmped0414t_rtroptp_3_verizon-yahooЕдна от големите новини, които ще имат отражение върху света на технологиите дълго време, е кардиналната промяна в Yahoo. Компанията съобщи пред американските институции, че ще смени името си на Altaba.
Водещият източник на новости и трендове Mashable съобщава и какви са причините за това.

Всъщност, цялата ситуация е малко объркваща. Yahoo най-вероятно ще продължи да съществува като име, но то ще стане собственост на мобилния оператор Verizon. Той ще придобие целия интернет бизнес на Yahoo, както и правата над името.

Verizon обаче няма да придобие собствеността върху някои от активите на Yahoo. В това число попадат дяловете на Yahoo в Alibaba и Yahoo Japan, както и голяма част от патентите на компанията. Всичко това е на обща стойност няколко десетки милиарда долара и ще бъде обединено в нова компания. Тя ще се казва Altaba.

Те остават като отделна компания, защото Verizon няма интерес към тях, а и значително ще увеличат цената. Altaba най-вероятно няма да развива дейност с онлайн услуги, а и дори да го направи, няма да може да използва бранда Yahoo. Вместо това ще се насочи към управление на активите и лицензиране на патенти, което може да я направи много доходоносна, макар и неизвестна на обикновения потребител.

Условията по сделката могат да бъдат променени или трансакцията може да бъде напълно отменена, след като Yahoo миналата година разкри два отделни случая на изтичане на лични данни – при единия са засегнати около 500 милиона потребителски акаунта, а при втория – над един милиард.

Представители на Verizon посочиха, че макар да виждат силна стратегическа съвместимост с Yahoo, те все още разследват изтичането на лични данни.

Вижте и

Главният изпълнителен директор Мариса Мейър
Главният изпълнителен директор Мариса Мейър

Съобщено бе още, че главният изпълнителен директор Мариса Мейър ще излезе от съвета на директорите. Новата компания назначи от 9 януари Ерик Брант за председател на съвета на директорите.Още пет директори от Yahoo! ще подадат оставките си, след като сделката приключи, става ясно от документи за регулаторите власти.

Останалите директори ще управляват Altaba, холдингова компания, чийто основен актив ще бъде 15-процентов дял от китайския гигант в интернет търговията Alibaba и дял от 35,5 процента в японското подразделение на Yahoo Japan.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре