Сега четете
Големият бариерен риф изчезва

Големият бариерен риф изчезва

0000008857_w663

Големият бариерен риф край Австралия бе обявен наскоро за умиращ, след 25 милиона години живот. По този начин учените „погребаха“ смятания за най-старото „живо същество“ на света.

Кораловият риф се простира на повече от 2259 квадратни километра и се състои от над 2900 индивидуални рифа и 900 острова. В продължение на милиони години рифът приютява 1625 вида риба, 3000 вида мекотели и над 30 различни вида китове и делфини. Наред с другите си постижения рифът е дом на една от най-големите популации на дюгон (вид едър морски бозайник) и най-голямото място за размножаване на зелените морски костенурки.

Освен всички тези чудеса рифът, намиращ се край Куинсланд, Австралия, можеше да бъде видян и от Космоса.

Преди няколко месеца водещият еколог Роуан Якобсен обяви рифа за мъртъв и написа: „Големият бариерен риф край Австралия почина през 2016 г. след дълго боледуване. Той беше на 25 млн. години“.

Всъщност учените наричат рифа „най-голямото живо същество“ в света, но на практика той е съставен от милиарди малки организми. Сега обаче кораловото избелване, причинено от промени в климата, на практика довършва рифа.

Заради повишаването на температурата на океаните водораслите, които живеят върху коралите, загиваха с годините и коралът не може вече пълноценно да се храни с него. Няма как да се отрече – кораловият риф е в сериозна опасност – 93% от него е засегнат от избелване, което го прави застрашен от изчезване.

Когато коралът е поставен в екстремни условия – стрес от променяща се температура, светлина или хранителни вещества, той се избелва. Именно това, минните дейности, риболовът и горенето на изкопаеми горива са допринесли за унищожението на кораловия риф през последните няколко десетилетия.

Според прогнозите на повечето учени се очаква рифът окончателно да изчезне до 2030 г.

Учени от Университета в Куинсланд, Австралия, предупредиха неведнъж в свои специални доклади за климатичните промени, че в момента рифът се намира „на ръба“. „Не става въпрос за някакъв евтин пиар на зелени активисти, а за официално становище на видни учени“, се казва във въпросния документ, с който се цели да се привлече вниманието на всички към този изключително сериозен проблем.

Прогнозите на учените са, че той няма да издържи на повече от 2 градуса увеличение в средната температура, се заявява още в доклада на австралийските учени. Ако наблюдаваните в този момент нива на планетарно замърсяване продължат, средната температура ще се повиши с минимум три градуса.

big-bareer-reef

Големият бариерен риф се смята за едно от най-уязвимите места в целия свят. ЮНЕСКО го обявява официално за „обект, който се намира в опасност“.

Въпреки многобройните предупреждения на учените обаче през декември 2013 г. в Австралия бе одобрен проект за разширяване на пристанищата в района именно на кораловия риф.

Списанието Outside публикува шеговит некролог на Големия бариерен риф, като детайлно описа живота в рифа, значението му от екологична гледна точка, световната му слава и избелването, което е довело до неговото влошаващо се здраве.

Вижте и

Рифът се е зародил по източния бряг на Австралия през миоценовата епоха. Първите 24.99 милиона години, изглежда, са били щастливи и спокойни, белязани от необезпокояван растеж. С повишаването и падането на нивата на океана през епохите рифът се е превърнал в обширен лабиринт от плитчини и острови, обкръжаващ бреговете на Австралия. Той завършва с една външна стена, която изчезва някъде в морската бездна.

Последните предупреждения за неговото изчезване са приети с ужас и недоумение от учените и от потребителите на социалните медии. Ръсел Брайнард, шеф на програмата „Екосистема на кораловия риф“, сподели, че последните предупреждения имат за цел да покажат колко е спешна ситуацията, за да разберат хората по света, че смъртта на рифа е свършен факт.

Специалистите и учените искат хората да разберат, че вече няма връщане назад и рифът е неспасяем. Жизнено необходимо е да се подсили рифът и да се увеличи естественият му капацитет за възстановяване. Причината за това е, че той вече не е толкова издръжлив, колкото някога, и не съумява да се възстанови от избелването през последните 18 години.

Досега най-много вина е хвърляна върху австралийското правителство, което е оказало натиска за премахване на рифа от доклада за промените в климата на ООН. Те били загрижени за ефекта на доклада върху туризма. На 28 септември 2016 г. правителството на Австралия публикува първия годишен отчет (Риф 2050 План), който показва, че 2 милиарда долара инвестиции, вложени в подобряването на здравето на кораловия риф за бъдещите поколения, е имало добър ефект.

Властите са изпълнили 29 от предвидените 151 действия, но за да продължи успехът му, трябва да се ускори възстановяването на рифа. Повече от 2 млн. души посещават кораловия риф всяка година. Правителства, учени и благотворителни дружества работят усилено за възможността и идните поколения да могат да се радват на красотата му.
––––––––––––––
ПОЗИЦИЯ
През последните 27 години Големият бариерен риф е загубил половината от кораловия си масив, коментира преди време пред български медии Теодора Стоянова от „Грийнпийс България“. „Коралите живеят в симбиоза с микроорганизми, които им дават енергията и обработват необходимите им хранителни вещества. Коралите са много чувствителни към промените в температурата в средата, в която живеят, и най-малкото отклонение може да доведе до измиране на микроорганизмите, разрушаване на симбиозата, при което се случва обезцветяването на коралите“, посочи Стоянова. Като друга причина за избелването на коралите тя посочи окисляването на океаните. „Това се дължи на факта, че от човешката дейност се отделя голямо количество въглероден диоксид, който се поема от океаните“, допълни тя. Стоянова коментира, че процесът е напълно обратим. Оздравяването на коралите може да се случи при възстановяване на оптималните за живота им условия, подчерта тя. „Дори да изчезнат, няма как обаче да ги възстановим в рамките на един човешки живот“, смята Теодора Стоянова.

 

източник: Сега

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре