Сега четете
Европейският парламент връчи награда „Сахаров“

Европейският парламент връчи награда „Сахаров“

Eu-flag-vector-material212 журналисти от български регионални медии присъстваха на връчването на наградата „Сахаров“ в пленарна зала на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург. Групата български журналисти участва в семинар, организиран от Информационното бюро на ЕП в София по време на декемврийската сесия на Европарламента.

Тазгодишните носителки на наградата за свободата на мисълта и защита на човешките права са Надя Мурад и Ламия Ажи Башар. Те не само оцеляват след сексуално робство при „Ислямска държава“, а се превръщат в говорители на жените, станали жертви на сексуално насилие от страна на ИДИЛ u се застъпват публично за язидската общност в Ирак – религиозно малцинство, подложено на геноцид от ИДИЛ.

Наградата им бе връчена от председателя на ЕП Мартин Шулц. Всички в пленарна зала станаха на крака и аплодираха смелостта на двете млади жени. През август 2014 година части на ИДИЛ нападат селото им, избиват мъжете и възрастните жени, а младите момичета са отвлечени и поробени. Ламия преживява още една трагедия по време на бягството си – двете й спътнички са убити от избухнала мина, а самата Ламия е тежко ранена.

Вижте и

По време на церемонията до тях застана единственият оцелял от семейството на Ламия – най-малкият й брат. Българските журналисти имаха възможност да участват в пресконференцията на двете лауреатки, както и на среща с финалистите за тазгодишната награда Джан Дюндар, бивш главен редактор на турския вестник „Джумхюриет“ и Мус-тафа Джемилев, депутат в Украинския парламент. В програмата на семинара бяха включени и срещи с български евродепутати, които споделиха своите виждания за международната обстановка и разказаха за работата си през първата половина от мандата.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре