Банята представлява комплекс върху няколко декара с мраморен под, басейн с мозайка на праговете, курни.

 Две терми от римско време са известни в Пловдив, макар че не са отворени под земни пластове и сгради – на площад “Стефан Стамболов” и на Източната порта. Тези дни при изкопни работи за строеж след събаряне на стара сграда в самия център на улица “Отец Паисий” бе разкрита трета сграда.

Става дума за голяма постройка източно от Римския стадион от IV – V век, типичен за късната Римска империя, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив. Банята представлява комплекс върху няколко декара с мраморен под, басейн с мозайка на праговете, курни.

В момента строителите отстъпиха площадката на археолозите, екип под ръководството на Мая Мартинова разкрива останките, които са удивително запазени. В тази сграда някога римляните са прекарвали по цели дни във водата и са обсъждали градските проблеми. Проучена е до момента голяма зала с басейн – имплувий, открити са капители в коринтски стил. Подът и стените на банята са били отоплявани чрез система за топъл въздух от специални пещи, циркулиращ между зидани колони и тухли, нарича се хипокауст.

Съборената на това място триетажна къща беше от началото на миналия век, а собствениците имаха доста проблеми с общественото недоволство, докато стана ясно, че Министерството на културата разрешава това.

Инвестиционните намерения бяха да се построи комплекс с магазини и къщи за гости. При новата находка, обаче, плановете най- малко се отлагат във времето.

източник: БГНЕС