Сега четете
Кметът на най-добрия град за живеене

Кметът на най-добрия град за живеене

jordanka_fandukovaЗам.-кметът няма отношение с обществената поръчка, затова поисках ръководството на ЦГМ да депозира оставките си. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в студиото на „Денят започва”.

„За съжаление има такива случаи, които съпровождат нашата работа. Важното е да се реагира бързо и адекватно и да не остава грам съмнение в това, че не толерирам по никакъв начин каквито и да е било обвързаности или съмнения затова. В случая зам.-кметът, който е добър професионалист и който има голяма заслуга за всичко, което се случва в последните години в София, в сферата на инфраструктурата и подобряване модернизация на градския транспорт, постъпи отговорно, защото каквито и обяснения да даде, съмнения винаги ще останат в хората”, заяви столичният кмет.

„Това не трябва да се допуска и всички ние, които имаме тези позиции, носим отговорност пред хората и знаем, че доверието е най-големият капитал. Трудно се защитава и много лесно се губи”, уточни Фандъкова.

„За мен беше важно, че показахме за пореден път бърза реакция и отговорно поведение. По думите й самият зам.-кмет няма отношение по тази обществена поръчка. „Тя е правена от ЦГМ и затова поисках да депозира ръководството на ЦГМ оставките си, за да може да приключат проверките”, допълни Фандъкова.

„Факт е, че проверки се правят постоянно – от началото на месец април аз възложих и се работи по проверка на всички обществени поръчки в „Центъра за градска мобилност” далеч преди да станат известни тези факти, за които говорим и преди хора от опозицията да призоват към това, защото в моята практика проверките са непрекъснат процес”, добави кметът.

„Назначих и поисках и външна експертиза, за да може да сме сигурни, че неща са изпълнени както трябва”, каза още Фандъкова.

Между другото много се спекулира с факта, че няма информация за обществените поръчки на ЦГМ. Това не е вярно. От дълго време, по наше настояване в сайта на ЦГМ, в профил на купувача, може да бъде намерена цялата информация за всяка една обществена поръчка. Тя е публична, всеки може да влезе и да види. Одитите от 2012 г. също са качени на сайта, включително и одитът за 2015 г. Така че няма как да отречем, наред с всички проблеми, които все още съществуват в работата на ЦГМ, в последните години се гарантира много по-голяма прозрачност. Ръководството е избрано с конкурс. Нещо, което преди години беше немислимо. Въпреки това, аз имам много забележки по работата, най-вече по отношение на това по-бързо да се работи, да се въвежда електронната система за таксуване на пътниците. Работи се от години по нея, но все още не е факт, посочи тя.

Сигурна съм, че днес оставките ще бъдат депозирани. Все пак решението се взима от Общинския съвет. Нека да кажа, че нито заместник-кметът по транспорт, нито кметът назначава ръководството на ЦГМ. Да, разбира се, аз подписвам договорите, но това е след решение и избор от Столичния общински съвет, подчерта столичният кмет.

За мен беше важно да се назове реалната цена на пътуване в градския транспорт. Общинският съвет прие стойността, която беше посочена от ЦГМ. Цената на абонаментните карти, обаче, остава непроменена. Така реално цената може да бъде до 50 ст. за пътуване, подчерта столичният кмет. Тя изрази надежда, че скоро ще заработи и електронната система за таксуване, за да е по-справедливо и самото таксуване – за изминато разстояние например, заяви Йорданка Фандъкова.

Половината от средствата по ОП „Региони в растеж“ ще отидат за развитието на релсовия транспорт в столицата. Договорът с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде подписан утре, подчерта тя.

Вижте и

След Великденските празници започват ремонтните дейности по бул. Монтевидео, тече цялостно обновяване и на 70 по-малки улици.

БНТ, „Денят започва“

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре