Сега четете
Съоснователят на Nike дари на Станфорд рекордна сума

Съоснователят на Nike дари на Станфорд рекордна сума

stanford

Дарението съответства на най-голямия подарък даден на университета.

Филип Найт, съосновател на култовата марка Nike, сподели че има слабост към образование като цяло. Въз основа на последното си дарение към Станфордския Университет, това е едно доста сдържано изказване.

В изминалата сряда университетът обяви, че Найт е дарил 400 милиона долара за създаването на нова лидерска програма за студенти току-що завършили университетското сиобразование. Получената сума е най-голямото дарение което Станфордския Университет някога е получавал както и най-голямия подарък на институцията. Миналата година магната Джон Полсън дари400 милиона долара наИнженерното Училище къмХарвардския Университет.

Станфордския Университет заяви че новата програма ще се казва Стипендиантите Найт-Хенеси, посветена на съосновантеля на Nike г-н Найт и г-н Джон Хенеси, който ще бъде Встъпителен директор на програмата, след като се оттеглиот сегашния си пост през идващото лято. Станфорд описа програмата, която има за цел да се конкурира с програмата за стипендии Роудс (Оксфордския Университет), като една“глобална, мултидисциплинарна и интердисциплинарна програма, подкрепена от седемте Висши Учебни Заведения към Станфордския Университет, които насърчават услугите, сътрудничеството, иновациите и предприемачеството“.

Програмата ще бъде основана с вноска от седем стотин и петдесет милиона долара отподаръка получен от г-н Найт, четиристотин милиона долара. Станфорд обяви че тези седемстотин и петдесет милиона долара дефинират новата програма като най-голямата програма за стипендии в света,  и взимайки под внимание факта че 80% от нея директно ще се използват за финансова помощ и подкрепа на студентите, тя представлява също най-голямото еднократно увеличение на студентска финансова помощ в историята на университета. Всяка година програмата ще приема по 100 студента, които ще получат финансиране за покриване на тяхните образователни разходи и разходи  за издръжка в продължение на три години. Първото поколениезапочващо обучението си ще ефакт през есента на 2018 година.

Вижте и

Найт е завършил своята Магистратура по Бизнес Администрация в Станфорд през 1962 г., две години преди да помогне за създаването на Nike като Синя Спортна Панделка (Blue Ribbon Sports). Оттогава той е натрупал богатство на стойност около 25,7 милиарда долара тъй като Nike се превърна в най-голямата компания за спортни стоки в света; търговската марка на Nike – Swoosh, неизменна част от популярната култура, сега е еднo от най-разпознаваемите се лога в целия свят. Найт беше Президент на Nike през периода 1968-1990г., с изключение на периодите от 06.1983–09.1984 и 06.2000-2004г. В момента е Председател на компанията, но ще се оттегли по-късно тази година.

Четиристотинте милиона подарък от Найт за Станфорд е последнатадемонстрация на неговата филантропия. През юни 2015г. той дари 500 милиона долара за изследвания свързани със заболяването от рак, след като Здравния и Научен Университ на Орегон се справи с неговото предизвикателство да набере същите средства. През 2006г. той даде на БизнесУчилището към Станфодския Университет 105 милиона долара, които към тогавашния момент са се считали за  най-голямотополучено дарение. Той също така е дарил стотици милиони долара на неговияалма матер, Университета на Орегон-най-вече за училището по атлетика, въпреки че винаги е отказвал да оповести публично точните суми.

http://fortune.com/2016/02/28/goals-overrated/От Клеър Зилман, 24 Февруари 2016г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре