levski1Богослужебните одежди, с които е служил, а вероятно е и ръкоположен, йеродякон Игнатий – Васил Левски, ще бъдат изложени в столичния храм “Св. София”. Те ще останат там до края на месец февруари за поклонение, съобщи отделът “Връзки с обществеността” при Св. Синод на Българската православна църква.

Одеждите – дяконски стихар и орар – се съхраняват в Сопотския девически манастир “Св. Спас”, в който е замонашен Васил Иванов Кунчев.

Според преданието монах Игнатий е облякъл тези одежди при ръкополагането си за дякон и ги е ползвал впоследствие при богослужения. Освен от него, те са носени и от други духовни лица. Одеждите са изработени през първата половина на 19 в. в Русия и са подарени на манастира от руски монаси и поклонници, които отсядат в обителта на път за Света Гора. Манастирът е опожарен от турците по време на Освободителната война, но олтарът на църквата, където са били одеждите, оцелява.

След възстановяването му манастирът става девически и монахините съхраняват одеждите като една от реликвите му.

В храм „Св. София – Премъдрост Божия”, който е в непосредствена близост до лобното място на йеродякон Игнатий (Васил Левски), и където ежегодно на 19 февруари се отслужва панихида в негова памет, се съхранява и кичур от косите на Дякона.

Русият кичур се пази в рамка върху черен фон. Под косите е документирано, че те садарени на храма на 21 февруари 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на йеродякон Игнатий.