дигитални медииДигиталното безсмъртие от дълго време е предмет на научната фантастика, но нова социална мрежа твърди, че предлага точно това, пише британският в. “Телеграф”. Услугата, наречена Eter9, изучава личността ни, използвайки изкуствен интелект и продължава да публикува обновявания от наше име след смъртта ни, превръщайки ни във “вечни създания”.

Eter9 има новинарски поток и “стена”, подобни на тези на Фейсбук. Можем да се “усмихваме” на неща, което е еквивалентът на “харесването” във Фейсбук.

Eter9 анализира публикациите, които споделяме и начина ни на взаимодействие с други потребители и създава наше виртуално копие, имитиращо поведението ни. Колкото по-активни сме в социалната мрежа, толкова повече неща ще научи копието ни, посочва създателят на Eter9 Енрике Хорхе.

“Eter9 прави възможно обезсмъртяването на потребителите и им дава пожизнената способност да са активни в мрежата по всяко време чрез елемент, наречен копие, който е активен и публикува съдържание и коментари, дори когато потребителят е офлайн”, се посочва на уебсайта на компанията.
Социалната мрежа е в пробна фаза и 5000 души вече са се регистрирали, въпреки че част от тях описват концепцията като “зловеща” или “призрачна”. “Опитваме се да създадем система с изкуствен интелект, която се учи по-бързо в сравнение с други мрежи като Фейсбук”, казва Хорхе.

Това не е първата интернет страница, която обещава вечен живот онлайн.

Американската компания Lifenaut, например, ни предлага възможност да създадем дигитален аватар, базиран на фотографии, гласови записи и друга информация. Междувременно във

Великобритания Фейсбук въведе функция, позволяваща на потребителите да посочат човек, който да реши какво ще се случи с профила след кончината им.

Любословие по www.mediapool.bg