bbc-logoНова статуя на един от най-известните владетели на България привлича общественото внимание с необичайна особеност – очите му светят в тъмното, отбелязва БиБиСи.Статуята на Цар Самуил беше открита от президента Росен Плевнелиев в понеделник в центъра на София, а при падането на нощта очите на владетеля засветиха.

Любопитни хора се стекоха да снимам огромната фигура, която бързо се превърна в тема на дебат в социалните медии, съобщава Nova News. Някои потребителите се възползваха от възможността да осмеят снимки на царя, сниман в слънчеви очила, или като Дарт Вейдър, от чиито очи струят лазери, се казва в материала.

Цар Самуил управлява Първата българска държава през 10 век, завладявайки земи от днешна Македония, Сърбия, Албания и Северна Гърция. Скулпторът Александър Хайтов твърди, че очите на царя “светят с вътрешна светлина”, с което показва, че си спомня поражението на пленените си и ослепени войници от византийския император Василий II, отбелязва The Sofia Globe.

В действителност, акцентира изданието, очите на царя светят с LED крушка и някои критици смятат, че това е кичозно.Не е ясно дали очите на цар Самуил ще продължат да светят, тъй като местните власти не са доволни от скулптурата.

И докато българите обсъждат паметника, правителството се опитва да се гарантира връщането на истинските му кости, които в момента се намират в гръцки музей. Българските власти се опитват да ги върнат в продължение на години, досега обаче – без успех, пише още БиБиСи.