Сега четете
Димитър Йосифов с книга за „Сан Ремо"

Димитър Йосифов с книга за „Сан Ремо"

Image_4613263_407Уникална книга за фестивала „Сан Ремо“ написа за 80-годишнината си посланикът на италианската естрада у нас Димитър Йосифов.

Певецът закръгли достойния юбилей на 13 февруари и празникът му съвпадна с откриването на шлагерния форум, където сензацията бе събирането на Ал Бано и Ромина Пауър след четвърт век раздяла

Именно на прочутото музикално семейство Димитър Йосифов посвети първата си книга като преводач и издател, излязла през 1992 г. след сензационния хит „Либерта“.

Сега изпълнителят на „Марина“, „Сто милиона или левче“ и „Воларе“ реши да разкаже своите мемоари, само че пречупени през призмата на легендарния музикален форум. „Както всеки оперен певец мечтае да пее в Миланската скала, така и аз мечтаех да стъпя на сцената на „Сан Ремо“. През 1990 г. имаше шанс да участвам като гост, но в последния момент организаторите решиха да поканят групи от новите демокрации след падането на Берлинската стена. Така Милена Славова сьс своя състав представи България. И аз взех „участие“ в изявата им – като автор на италианския текст на известната й песен с още по-известен български рефрен – „Ти си странно различна като НДО“, започва разказа си Димитър Йосифов. Той следи надпреварата от 1952 г., от второто й издание. За първи път го гледал по югославската телевизия, а след това и по БНТ излъчването на финалната вечер.

Музикантът сбъдва мечтата си през 1997 г. и до ден-днешен не пропуска издание на фестивала
„Никога не трябва човек да се отказва от мечтите си. Един ден може да се реализират – е, не точно както си ги е представял… И така, трябваше да навърша 60 години, та да посетя този фестивал и да изживея емоцията, да чуя прекрасни песни на живо, да се срещна със стари познати – колеги, идвали на „Златния Орфей“, и да се запозная с певци, които съм виждал на екрана. Моята приятелка Елиана от  „Радио София“ ме свърза с директора на „Радио Франс Интернасионал“ Людмил Фотев и той ме акредитира като журналист. Авиокомпания и мебелна къща ми помогнаха решително да реализирам моята мечта. През 2004 г. в Сан Ремо получих международната премия „Мирта Габарди“ – като „посланик на италианската песен в България и Източна Европа“. Същата година точно на Димитровден станах „Кавалер на Златната звезда за солидарност с Италия“, споделя изпълнителят.

На 20 февруари 2015 г., Димитър Йосифов сбъдна още една своя мечта. На 80-годишна възраст той дебютира на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. където прима в трупата е дъщеря му Добрина Икономова. Той беше специален гост в 6ото издание на „Медитеранео“ и представи два от знаковите си шлагери „Марина“ и „Бела Белинда“ които е продал на плочи в тираж от над 5 милиона бройки.

Вижте и

„Едва ли има друг български певец, който да е толкова свързан с италианската песен и като изпълнител, и като неин популяризатор“, сподели режисьорът на концерт-спектакъла Марио Николов. „Израснал съм с неговите изпълнения и няма да скрия, че безкрайно много го уважавам за неговото творческо дълголетие, за неговия ентусиазъм, който и днес не спира“, каза още Марио Николов.

Дата: 27.02.2015 00:01 Източник: Любословие по в. Политика – стр. 33

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре