Сега четете
Сабята на Ботев показват в Парламента

Сабята на Ботев показват в Парламента

ЛBotev001ични оръжия, принадлежали на Панайот Хитов, Христо Ботев, Васил Левски, Г.С. Раковски и Захари Стоянов, ще бъдат изложени в Народното събрание в навечерието на Националния празник на България. Реликвите са предоставени от Националния военноисторически музей. По повод 3 март в Народното събрание ще бъде открита изложбата „Свобода и национално съзнание (1762 – 1879 г.)“. Експозицията включва репродукции на картини, посветени на националноосвободителното движение и изграждането на съвременната българска държава. Тя ще бъде открита от председателя на парламента Цецка Цачева днес 11.30 часа в Северното фоайе на Народното събрание.

Специални гости на събитието ще бъдат децата от Детския радиохор на Българското национално радио. На откриването на експозицията са поканени посланиците на страни с участие и принос за Освобождението на България, ръководители на научни, културни и академични институции, представители на Националния военноисторически музей и Военната академия „Г. С. Раковски“.

Сред представените реликви са кремъчен пистолет и мускет на Панайот Хитов, сабята на Христо Ботев, нож на Васил Левски, пистолет, принадлежал на Г.С. Раковски, тесак на Захари Стоянов, както и капсулен пистолет на Димитраки Петрович. Изложена е сабята на Велчо Атанасов Джамджията, която припомня за въстанието в Търново (1835 г), известно като Велчова завера. Впечатляващи със своята изработка са кремъчният пистолет с позлата на Ильо войвода, кремъчният пищов с инициали „Т.К.“ на Тодор Каблешков, автора на кървавото писмо (1876 г), и сабята на дядо Жельо,

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре