SONY DSCПовечето от нас сме свикнали да възприемаме света през очите си и на базата на образите си създаваме представи, изграждаме връзки със света около нас. За хората с намалено зрение този процес е значително по-сложен. От една страна заради заболяването им, което логично поставя известни ограничения при избора и упражняването на професия, също както и по-специфични нужди. От друга заради етикета „незрящ“, обществото го равнопоставя на „неработоспособен“. Това не е така и една амбициозна дама и хората около нея демонстрират това много уверено.

Мария Константинова, водена от личен мотив, организира няколко човека с увредено зрение (т.нар.  low vision) и заедно се борят да покажат, че и те могат да бъдат равностойни наши колеги, че трудът им може да е ценен и продуктивен  като този на всеки друг. „Творците, с които работя, реално имат остатъчно зрение, въпреки че се водят се слепи“  споделя за Любословие г-жа Константинова.

Тази сряда, 11 февруари, се откриват първата фотоизложба със снимки на автори с намалено зрание „Равни с мен“. Като локация е избрана не традиционната арт галерия или изложбена зала, а метростанция „Европейски съюз“ в столицата .

„Идеята за изложбата се роди от желанието да се покаже на обществото, че да не виждаш не винаги е това, което буквално си представяме и обратното – това, че не виждаш не означава, че не можеш нищо. Незрящ фотограф може бизвучи абсурдно, но истината е, че е възможно!“ споделя Мария.

подготовкаТакава изложба се организира за пръв път и е абсолютно независима от институции или спонсори. Всички разходи са покрити с изцяло лични средства. Авторите са  над 15 талантливи и амбициозни хора, на различна възраст и с различна професия, защото повечето от тях са успели с много труд и амбиция да намерят професионална реализация, въпреки трудностите. Повече информация за авторите, организаторите предлагат на официалната страница на инициативата във Фейсбук.

Всяка от фотографиите  на изложбата ще се продава, а парите ще се използват за закупуване на помощни средства за незрящи и за целите на интергацията на хората със зрителни увреждания.

„Замислете се последната година колко хора с нарушено зрение видяхте? А тях ги има, но са „скрити“…Шанса за им за работа е повече от минимален, а има доста грамотни и кадърни сред тях“ призовава Мария Константинова.

Официалното откриване на „Равни с мен“ е от 19.00 ч. Входът е свободен.

София, 9.02.2015 г.
По темата работи: Марина Колева