Сега четете
Франсоа Оланд: "Ще вземе всички необходими, за да защитим френския народ"

Франсоа Оланд: "Ще вземе всички необходими, за да защитим френския народ"

В изявлението си към френския народ, което направи малко по-рано тази вечер, президентът Франсоа Оланд заяви, че ще бъдат взети всички необходими мерки, за да се защити френския народ.

След драматичните събития от последните дни и терористичните атаки над редакцията на сатиричното издание Charlie Hebdo, при която загинаха 12 души и барикадирането на друг терорист в магазин за кашерна храна в източната част на Париж и вземането на заложници, са достигна до развръзка.

Братята Саид и Шериф Куаши, които се укриваха в производствена сграда в Дамартен ан Гоел, след дълга обсада от полицията и продължителни безплодни преговори, излезли от сградата и открили огън. Властите на реда отвръща със същото и се стига до убийството на двамата терористи. Медиите в страната съобщават, че заложникът, които Куаши държаха е бил открит в сградата.

По-рано днес единият от терористите заяви пред френска телевизия, че е бил изпратен и финансово обезпечен от терористичната групировка Ал-каида. Припомняме, че Куаши, които са от алжирски произход са отговорни за удара над Charlie Hebdo по-рано тази седмица, при който загинаха 10-тима журналисти, сред които 4-ма от най-обичаните френски карикатуристи, 2-ма полицаи, а десетки бяха ранени.

Източник на снимката: The Telegraph

Паралелно с това събитие Франция стана свидетел на още един терористичен акт – непознат мъж, по-късно идентифициран от властите като Амеди Кулибали, нахлу в магазин за кашерна храна в източната част на френската столица и взе, както стана ясно след развръзката, 15 души за заложници. По-рано мъжът стреля по полицията и уби полицайка. По думите Кулибали за телевизионен канал, той е действал „координирано“ с Куаши. Също така стана ясно, че приятелката и съучастник на Кулибали, 26-годишната Хаят Бомедиен също е била в магазина за кашерна храна. Преди да обезвредят терориста, той взе 4 жертви. Не се посочват имената им, нито как са загинали. Амеди Кулибали, които заяви, че е член на групировката Ислямска държава, също е убит от силите на реда.

Въпреки че станаха ясни връзките на терористите с ислямски терористични групировки, президентът на Франция Франсоа Оланд подчерта в обръщението си към нацията тази вечер, че „фанатиците“, които стоят зад тези зверски атаки нямат нищо общо с мюсюлманската религия. Оланд още нарече събитията в хранителния магазин „безобразен антисемитски акт“ и посочи, че заплахата все още не е отминала и допълни, че Франция ще вземе всички необходими мерки, за да защити народа си.

След развръзката на събитията вътрешният министър Бернар Казньов  също изрази благодарност „от цялото си сърце” към органите на реда и оцени действията им като умели и хладнокръвни.

Вижте и

"Paris est Charlie" (Paris is Charlie) i
Източник на снимката: The Telegraph

Отзвукът от събитията във Франция през последните дни ще отшумява още дълго, изказванията на политиците предстоят и ще има поводи за много коментари оттук нататък. Мерките и нормите за сигурност във Франция, а и в цяла Европа със сигурност ще се променят. Важното е да не забравяме, че терорът няма цвят и религия и да не допускаме спекулации. Както призова по-рано тази седмица секретарят на Бан Ки-мун трябва да останем единни, защото всичко случило се тази седмица във Франция е “опит да ни разедини и ние не бива да попадаме в този капан”.

София, 09.01.2015 г.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре