Сега четете
Тодор Тагарев: Ще помагаме на Украйна с много ясното разбиране, че това е не само морален ангажимент към страна, близка до нас и жертва на агресия, а това е наш стратегически интерес

Тодор Тагарев: Ще помагаме на Украйна с много ясното разбиране, че това е не само морален ангажимент към страна, близка до нас и жертва на агресия, а това е наш стратегически интерес

Ще помагаме на Украйна с много ясното разбиране, че това е не само морален ангажимент към страна, близка до нас и жертва на агресия, а това е наш стратегически интерес, за да можем да гарантираме сигурността в нашия регион. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред български журналисти след края на двудневното заседание на своите колеги от НАТО в Брюксел.

По неговите думи европейската инициатива за придобиване на боеприпаси е само една от няколко и предвижда повишаване на възможностите за производство и за възстановяване на запасите на съюзниците. Първата ни реакция според мен не беше достатъчно добра, изразихме пасивност, коментира той по повод това, че България все още не е част от общите европейски поръчки за боеприпаси калибър 155 милиметра. Тази инициатива даваше възможност за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, които да ни помогнат и да преминем към стандартите на НАТО, отбеляза министърът. Заради пасивността си забавихме доста действията, ще проучим доколко е възможно в момента да осъществим тази идея, добави Тагарев.

Същото важи и за други инициативи като тази за поддръжка на бронетанкова техника, отбеляза той. По неговите думи България има възможности да се включи в тази дейност.

Вече не става въпрос само за предоставяне на въоръжение на Украйна, а и за изграждане на капацитет, на бази за ремонт на техниката, за подготовка на украински военнослужещи, за почистване на мини, които са с хиляди на и около фронта, посочи министърът. За съжаление, въпреки предоставената от нас помощ, войната продължава с много високо темпо. Много голямо впечатление ми направи абсолютната ангажираност на всички страни тук, с много ясното разбиране, че помощта за Украйна означава гарантиране и на нашата сигурност, допълни той по повод завършилата среща на министрите на отбраната от алианса.

Вижте и

Трябва да бъдем проактивни навътре в системата и към нашето общество, заяви той по повод намерението да се обособи структура към Министерството на отбраната за борба с дезинформацията. Чувал съм, че е имало такива идеи и по-рано. Трябва да видим как трябва да се пренасочи капацитетът, за да бъдем активна страна в стратегическите комуникации. Държавата трябва да има и има такива структури, въпросът доколко е ефективна тази комуникация, поясни министърът.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре