1559552_518588581591211_431306334_oСветица великомъченица Варвара чества православният свят на 4 декември.  Тя е родена в знатно семейство, но приема християнската вяра. Това ядосало баща езичник, който я предал на градоначалника и лично я обезглавил. Света Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят. В българските вярвания света Варвара покровителства плодородието, децата, домашните птици.

Народът смята, че тя заедно със свети Сава, който се почита на следващия ден – 5 декември, е сестра на свети Никола. Затова има и поговорка: Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.  Празникът е наричан още Женска Коледа – на този ден млади девойки “варварки” с нови премени, обикаляли по къщите и орисвали хората на щастие и берекет.

Жените изпичали питка, която вечерта оставяли край огнището. Върху обредния хляб се палела голяма “варварска свещ”, после стопанката на къщата разчупвала питата високо над главата си да пораснат класовете и децата. Свещта смятали, че има магически свойства и я пазели през цялата година.

Има обичай да се раздават малки питки, намазани с мед, на съседи, приятели, колеги. На трапезата се слага пита с мед, ошав, пълнен пипер, пшеница, боб и други постни ястия, които се прекадяват. Свещта се пали и през другите две кадени вечери – срещу Коледа и срещу Сурва.

На този ден домакинята приготвяла пшеница, варива или царевица – от нея всеки хапвал в къщата, за да не се “запече полето”. Раздавала и на комшиите.

Децата пък прескачали накладен огън на кръстопът, за да бъдат здрави през цялата година и “да не ги завари Варвара”. На места се извършва обредното гадаене по първия гост, “полазник”, влязъл в къщата – по това дали е добър човек, пълни ли са му ръцете, гадаели каква ще е следващата година. До деня на света Варвара расте нощта. Този празник е по време на Коледните пости, затова за него се приготвят постни ястия. Но канонът разрешава риба в този четвъртък.

Дата: 02.12.2014 09:39 Източник: www.marica.bg Автор: Автор: Евелина ЗДРАВКОВА сн. Домашни Печива