орсън уелс1938 г.

Ню Йорк, 30 октомври 1938 година. Орсън Уелс съобщава за нашествие на марсианци по радио CBS.

“Дами и господа, не знам откъде да започна! Вероятно от онова, което лежи полузаровено пред мен в огромна дупка! То е най-ужасяващото нещо, което някога съм виждал! Изпълзява от дупката и идва насам! На около 20 ярда е от мен!”

След пет минути настъпва тишина. Най-страшната тишина, която ще накара милиони слушатели да излязат на улицата. Те са пропуснали началото на предаването, а то е особено важно: “Дами и господа, Columbia Broadcasting System представя Орсън Уелс и неговия Mercury Theatre on the Air във “Война на световете” от Хърбърт Уелс!”

В настъпилата суматоха ранените и починалите от инфаркт са хиляди. Армията на спасението раздава противогази. Някои се самоубиват, за да не попаднат в ръцете на извънземните.

Представено е под формата на извънредни новини и прекъсва прогнозата за времето, поради което много хора наистина мислят, че са нападнати от извънземни. Над шест милиона човека са слушали предаването и полицейските участъци са били заринати с обаждания. В едно малко градче във Вашингтон, по време на предаването спира токът и много от жителите се въоръжават и се скриват в планините.

От CBS обещават повече никога да не опитват подобно нещо. Когато Пърл Харбър е нападнат три години по-късно, много хора смятали, че прекъсването за извънредни новини е било шега.