Сега четете
Как е възможно да убиеш страха в себе си?

Как е възможно да убиеш страха в себе си?

Malala_frontИнтервю с Надя Розова – преводач на книгата „Аз съм Малала”, за 17-годишната Малала – носителка на нобеловата награда за мир

Момиче от размирна страна дава пример как се отстояват правата. Разбрала, че получава голямата награда в час по химия. Щастлива, чувства се по-силна и смела, наградата я окуражава да гледа напред. Мечтала да стане лекар, днес иска да е политик за да се бори за правата на жените. Да е свободна я е научил баща и., който не и е прекършил крилете.

Малала е поставена в екстремната ситуация на държавата в която живее истинските стойности на исляма да са доста отместени, по времето на талибаните, когато са затворени много училища, забранена е всякаква форма на забавление. Тя е дъщеря на един много храбър баща. Тези лични качества на Малала са едно от нещата, които и помагат да оцелее.

Животът на Малала е нещо, което цял свят обобщава в една карикатура. Това послание на Малала за образование е онова качество, което ин помага да живеем, не да живуркаме. Това е посланието на живота и, да го пренесем в нашия контекст. Може би е добре в България където образованието е достъпно да насочим усилията си за това да ходят всички деца на училище.

Получавала е заплаха от талибаните да не ходи на училище, но Малала дълги години пише в блога си, който е към радио БиБиСи. Придружава баща си в неговата активна кампания за повече училища в долината.

След като в долината настъпва управлението на талибаните започва много силна гражданска вълна на протести срещу тяхното присъствие и баща и и Малала се включват в тази война много активно. Малала активно пише в блога си, след хиляди форми на заплахи срещу Малала, тя заедно с баща си продължават кампанията си. На  връщане от училище, микробусът е спрян от група талибани, които се качват и питат коя е Малала, след която  я прострелват три пъти, ранени са и двете момичета до нея. Малала е много тежко ранена. Започват обединени усилия за нейното спасяване. Има покани от цял свят за лечението и. Тя заминава за Великобритания, където екип от лекари прави чудеса.

Вижте и

Малала смята, че най-страшното зло е страх – страха от промяна, от разбиране, от свобода. Тя прокламира като антидот на страха – образованието. Такава убеденост ти дава криле. Светът и помага на тази благородна кауза за щастие.

Това сподели преводачката на книгата „Аз съм Малала” Надя Розова.

bTV, „Тази неделя”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре