Malala_frontИнтервю с Надя Розова – преводач на книгата „Аз съм Малала”, за 17-годишната Малала – носителка на нобеловата награда за мир

Момиче от размирна страна дава пример как се отстояват правата. Разбрала, че получава голямата награда в час по химия. Щастлива, чувства се по-силна и смела, наградата я окуражава да гледа напред. Мечтала да стане лекар, днес иска да е политик за да се бори за правата на жените. Да е свободна я е научил баща и., който не и е прекършил крилете.

Малала е поставена в екстремната ситуация на държавата в която живее истинските стойности на исляма да са доста отместени, по времето на талибаните, когато са затворени много училища, забранена е всякаква форма на забавление. Тя е дъщеря на един много храбър баща. Тези лични качества на Малала са едно от нещата, които и помагат да оцелее.

Животът на Малала е нещо, което цял свят обобщава в една карикатура. Това послание на Малала за образование е онова качество, което ин помага да живеем, не да живуркаме. Това е посланието на живота и, да го пренесем в нашия контекст. Може би е добре в България където образованието е достъпно да насочим усилията си за това да ходят всички деца на училище.

Получавала е заплаха от талибаните да не ходи на училище, но Малала дълги години пише в блога си, който е към радио БиБиСи. Придружава баща си в неговата активна кампания за повече училища в долината.

След като в долината настъпва управлението на талибаните започва много силна гражданска вълна на протести срещу тяхното присъствие и баща и и Малала се включват в тази война много активно. Малала активно пише в блога си, след хиляди форми на заплахи срещу Малала, тя заедно с баща си продължават кампанията си. На  връщане от училище, микробусът е спрян от група талибани, които се качват и питат коя е Малала, след която  я прострелват три пъти, ранени са и двете момичета до нея. Малала е много тежко ранена. Започват обединени усилия за нейното спасяване. Има покани от цял свят за лечението и. Тя заминава за Великобритания, където екип от лекари прави чудеса.

Малала смята, че най-страшното зло е страх – страха от промяна, от разбиране, от свобода. Тя прокламира като антидот на страха – образованието. Такава убеденост ти дава криле. Светът и помага на тази благородна кауза за щастие.

Това сподели преводачката на книгата „Аз съм Малала” Надя Розова.

bTV, „Тази неделя”