Сега четете
Законно право или законен лукс – колко струва лекарската помощ по морето

Законно право или законен лукс – колко струва лекарската помощ по морето

lineijka-60377Наред с пътуванията, плажа и блаженото излежаване на слънце, на морския бряг ни дебнат и дребни неприятности като летните вируси. Дребни неприятности, които обаче се превръщат в голям и скъп проблем, ако се наложи лекарска намеса.

Вирусът с разстройството е помрачило и вашето лято. Имате здравна осигуровка и с точните лекарски съвети неразположението ще остане зад гърба ви. Именно потърсената помощ обаче е оставила незалечим спомен в жена, която цяла нощ е сновала с обезводнено дете между общинската поликлиника в Несебър и частните центрове в Слънчев бряг, но напразно. На територията на цялата Община Несебър има само два екипа на Бърза помощ. В Слънчев бряг линейките са на всеки метър. Въпросът обаче е, че никой не знае какво да очаква от тях.
Обратно в Несебър – жената разбира, че колите пред центровете явно са повече от лекарите на смяна, а за медиците само пияните туристи вече са отворили работа до зазоряване.

Вече по светло баща е получил указания от лекар за същия вирус. На каква цена ще разбере от медицинския си застраховател – вече се е подписал, че е съгласен. По закон навсякъде трябва да има видим за клиентите ценоразпис. Според регионалната здравна инспекция в целия Слънчев бряг е така.

25 евро плаща полякиня за консултация с общопрактикуващ лекар. Докато масово туристите търсят лек за разстройство, украинец е платил 60 лева за рецепта за клизма, каквато биха му предложили и в аптеката. Екипът на „Събуди се” установи, че от регистратурата не са пратили мъжа при джипи, защото макар и в същата сграда, джипитата са отделна фирма. Украинецът е търсил помощ в непозната поликлиника. Чак от нашата проверка научи, че касата на централния вход работи само с част от кабинетите в сградата. Формално правата му не са нарушени.

През същия централен вход заобикаляме регистратурата и с питане по кабинетите стигаме до общопрактикуващия доктор Кайтазки. На чужденците той взема според неконтролираните от здравните инспектори тарифи, но здравноосигурените български летовници му дължат само потребителска такса 2.90 лева.

Вижте и

Срещаме украинеца при втория му опит да получи помощ – след общинския център, който му е взел 30 лева за преглед при специалист, той идва в частна поликлиника, която не работи със Здравната каса и му взима 25 лева за преглед. Според справката на здравните инспектори на друго място е можело да му искат и 95 лева. Таван на цените няма, контролните органи само си водят бележки.

Най-честото нарушение на иначе изрядните морски центрове е да си наемат лекар от София или от Козлодуй, например, по времето на годишния му отпуск.

НоваТВ, „Събуди се“ сн. Булфото
[spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре