Сега четете
Правосъдие. Гражданско общество. Върховенство на Закона.

Правосъдие. Гражданско общество. Върховенство на Закона.

kolaj_hr_300Интервю с Христо Иванов – вицепремиер и министър на правосъдиеито.

На въпрос защо не си е плащал членския внос в Софийската адвокатска колегия, Христо Иванов – вицепремиер и министър на правосъдието отговаря, че е престанал  да представлявам клиенти. Неплащането на членски внос в една свободна организация е личен въпрос, въпрос на личен избор. Санкциониран съм бил и ще си понеса санкциите, дължа извинение на останалите колеги от Софийската адвокатска колегия. Аз съм министър по правосъдието, защото служебното правителство има задача да подготви точката за доклада на ЕК през януари месец. Това няма нищо общо с практикуването на адвокатската ми професия, каза Христо Иванов.

За активната гражданска позиция, член на протестна мрежа – включех се в протестите, познавам хората от Протестна мрежа. Явно се развиваме като общество, щом се задават въпроси, което е неизбежно, смята Христо Иванов. Всеки е гражданин, заемал е своята позиция в един или друг момент. Но ние имаме конкретни задачи за тези три месеца. Страната е в трудно положение. Фундаменталната причина за кризата, за недоверието  това е невъзможността на българските институции да работят добре.

Ние трябва да подготвим прехода за стабилизация на институциите. За това, че е уволнен гл.секретар на правосъдното министерство? –Г-н Кенаров е на друга длъжност в министерството, главен секретар на регистъра, бил е по заместване, бил е издигнат като временно изпълняващ главен секретар, уточни Христо Иванов. За болестта на съдебната система много малко може да се направи за три месеца. Това, което трябва да направя е да завърша едно колективно усилие от моите предшественица. Тази стратегия ще очертае план за действие, който ще продължи пет-седем години. Да подготвим план за действие на България в съдебната система.

Трябва ни конкретен и ясен план. Когато човек е гражданин, говоренето, критикуването на властта е основен инструмент, когато имаш конкретни функции във властта, действието е основното. Действията ще бъдат насочени към реформи, да показваме, че може да се работи по друг начин, по-прозрачни и аргументирани действия. Постигането на едно взаимодействие ще бъде немалко.

Няма да имам роля да обединявам съда, мога да бъда на разположени За избор на ВКС да се проведе по прозрачен начин, да доведе до консолидация във Върховния съд. Да имаме силен съд и силно начало. За шеф на ВКС има две имена, всяка кандидатура има своята подкрепа и аргументи за това. Самите съдии да се обединят около едната кандидатура и ВСС да отрази това обединение. Съдиите взеха активна роля още в самото начало.

Самите съдии са дефинирали човекът, който според тях трябва да ги води. За един ден от работа в министерството виждам, че има очевидни ситуации, напрежение, ситуация в регистрите. За нередности не мога да говоря и не сме си поставили задача да търсим и изобличаваме. Задачата ни е да стабилизираме съдебната система. За бюджета в съдебната власт – има прогнози за липса на средства, около 19 милиона лева. Основното е да търсим решение за финансово решение, няма да бъде лесно.

Идеята ни е да търсим заедно решение. В този период разходната част няма да може да я оправим. За тези три месеца ще търсим пари и да оправим нещата. За надзирателите преди 1 септември ще водя разговори. Те имат проблеми, по начина по който се работи в затворите. За МВР и ДАНС – ще успея да наблюдавам, имам изключително добри колеги в МВР, надявам се, че ДАНС ще се включи в нашите усилия, да работим за върховенство на закона.

Вижте и

С моите колеги от екипа на служебното правителство, на нас ни предстои да изпълним тази заявка със съдържание. Смятам, че ще се справим добре. Изключително важно е екипното начало, сподели Христо Иванов.

БНТ1, „Денят започва“

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре