Сега четете
Уволнените в Тв7 в "Нова" и Би Ти Ви

Уволнените в Тв7 в "Нова" и Би Ти Ви

Марк О' Селски от "На инат"
Марк О’ Селски от „На инат“

Десетки опитни кадри напускат закъсалата телевизия и търсят спасение при конкуренцията, а възнагражденията падат

Само допреди няколко седмици служителите на Тв7 отиваха на работа с приятното чувство на финансова обезпеченост и професионален комфорт.

Заплатите им не само бяха значително по-големи от тези в конкурентните телевизии, но идваха и навреме. Водещи, репортери, шоумени и оператори от цяла България мечтаеха да са част от семейството на най-богатата електронна медия, за която нямаше никакъв проблем да пръска милиони за заплати и продуцентски договори.

Корабът обаче потъна доста по-бързо и от „Титаник“.

За броени часове телевизията остана без пари, без шефове и без всякакво бъдеще. Така и не стана ясно как е възможно една добре смазана машина да бъде разглобена на съставните й части. Сякаш сметките и касите на медиите бяха опразнени от бандата на Оушън. Началниците в Тв7 се оправдаха, че всичките й средства са останали в здраво залостената КТБ, и още по-здраво завъртяха финансовото кранче. Оказа се, че третата по големина частна телевизия не само няма никакви финансови резерви, но и е натрупала огромни дългове. Според бившия й директор и настоящ политически лидер Николай Бареков Тв7 дължи над 85 млн. лева на различни партньори и структури.

Довчерашните усмихнати и спокойни за идните дни служители изведнъж се оказаха в изключително деликатно положение

Пари за заплати няма. а и възможност за спасение не се вижда на хоризонта. Много трудни ще са трансферите на останалите без работа телевизионери в Би Ти Ви, „Нова“ или дори в БНТ.

„Твърде много напрежение се натрупа между колегите през последните години. Всички знаеха какви заплати се вземат в Тв7 и как някои хора изоставиха предишните си работни места, подмамени от високите възнаграждения. Сега същите тези хора няма как да се върнат обратно и просто да кажат „съжалявам, сгрешихме“. Свободни места няма, а десетки стажанти чакат своя шанс, така че положението за безработните не е никак розово“, коментира репортер от Би Ти Ви.

Опитните кадри в екипите на двете най-големи и платежоспособни частни телевизии се притесняват, че крахът на Тв7 неминуемо ще се отрази и на самите тях. Те цитират слухове, според които Би Ти Ви и „Нова“ ще преразгледат бюджетите си за следващата година в най-важната графа „работна заплата“.

„Представете си сега някой да отиде и да каже: „Искам да ми увеличите заплатата.“ Моментално ще му обяснят, че за неговата позиция чакат поне още трима опитни конкуренти, че в момента пазарът е свит, че кризата е по-жестока от всякога… След срива на толкова голяма телевизия стотици хора остават на улицата и са готови да работя и за по-малко пари само и само да не си стоят у дома“, обяснява каква е ситуацията телевизионер от „Нова“.

Засега и от двете телевизии се въздържат официално да коментират по какъв начин ще им се отрази тоталният срив на третия им конкурент. Фактите говорят по-добре от сухите официални становища. А според тях заплатите в Би Ти Ви и „Нова“ са значително по-малки от възнагражденията, раздавани в Тв7 в хубавите времена за телевизията. Шефове от по-нисък ранг са получавали между 7000 и 10 хил. лева на месец, а водещи на предавания с почти нулева гледаемост са били възнаграждаваш! с 4 хил. лева за безплодните си усилия пред камерата.

„Това разминаване в заплатите,давани в Тв7 и останалите телевизии, е плод на изкуствено завишаваните финанси в частната медия. При сключването на продуцентски договори нещата са били още по-смущаващи.
Плащали са се огромни суми на продуцентски компании, за да правят външни продукции. Схемата е била следната: телевизията дава няколко милиона на продуцента, но почти половината от тази сума е отивала в джоба на посредника, който е осъществявал връзката между Тв7 и КТБ. Така някои предавания са излизали златни на медията, която ги е поръчала, а в същото време не са били особено интересни за аудиторията“, твърдят запознати с работните процеси в почти разформированата частна телевизия.

Доста пари са се налели и в спортните проекти на Тв7. Телевизията печели безапелационно битката с конкуренцията и взема футболното първенство, като за удоволствието си плаща доста солено.
Тези дни от опразнената каса на Тв7 трябваше да бъдат извадени 2,5 млн. лева и да бъдат платени на фирмата, която държи правата.

Вижте и

Съвсем естествено, в този момент няма кой да извади подобна сума и българският футбол като нищо ще изчезне от тв екрана, въпреки че се радваше на добър рейтинг. Този и куп подобни проблеми очакват да бъдат разрешени от висшите ръководни фактори в Тв7. До момента във висшия мениджмънт не успяват да се реорганизират и да действат в кризисната ситуация. Досегашният изпълнителен директор Десислава Тошева напуска, оправдавайки се с лични причини.

Почти веднага след това на нейно място идва австрийският гражданин Александър Фогел. След излизането на съобщението за новото назначение бивши кадри на Тв7 заформиха любопитна дискусия във фейсбук. Журналистите се опитват да намерят някаква конкретна информация за Фогел, но това се оказва изключително трудна задача. Очевидно новият директор не е врял и кипял в медиините среди й не идва с помпозно CV, което да вдъхне надежда на останалите да работят в поверената му телевизия. Оказва се трудно и да бъде издирена негова снимка в интернет, но това не означава, че хер Фогел няма да вложи цялата си енергия, за да извади Тв7 от дълбоката яма, в която е заседнала.

Планът на собственика е да намали драстично годишния бюджет на медията и тя да се справя с не повече от 5-6 млн. лева на година. Което автоматично изключва каквито и да е скъпи риалити формати като „Къртицата“ например, който се радваше на висок зрителски интерес, но и генерираше доста големи разходи по реализацията му. Това означава, че и в продуцентските среди ще има остър сблъсък на интереси. Опитните играчи в бизнеса Иван и Андрей имат да получават стотици хиляди от Тв7, но не е ясно кога ще успеят да изчистят сметките си. Двамата добри приятели и съдружници имат сплотен и обучен екип, както и идеи за нови предавания. Въпросът е къде могат да ги реализират в сегашната напечена ситуация.

Двете най-платежоспособни телевизии са доста добре парцелирани от продуценти като Нико Тупарев, Димитър Митовски, Магърдич Халва-джиян, Любо Нейков и Евтим Милошев, Слави Трифонов. БНТ също вече е разпределила задачите за външните продуценти.

Много трудно ще им е на Иван и Андрей да се върнат в някоя от тези телевизии, но и те със сигурност имат своите козове. Което би трябвало да означава, че битката между продуцентите ще се ожесточава, а риалити форматите и сериалите би трябвало да стават все по-качествени.

 01.08.2014 00:31 | 168 Часа | стр. 50; 51 | МЛАДЕН СТОЯНОВ

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре