Сега четете
Какво сме дали ние българите на света?

Какво сме дали ние българите на света?

Coffee-HistoryПовече от 2000 години продължава аферата с укриването историята на траките и значението на тяхната култура. Балканският полуостров е изиграл ключова роля за развитието на европейската, а оттам – и на световната цивилизация.

Това бе темата на поредното издание на предаването „Паралакс“ по национална телевизия СКАТ, с водещ Валентин Касабов. Той, както и гостът му проф. Стамен Стаменов се опитаха поне малко да повдигнат завесата на забравата, скриваща от нас истинските параметри на тракийската култура и връзката й с тази на прабългарите.

Науката, включително и добре развитата допреди 25 години българска тракология, е установила, че тази етнокултурна общност се е формирала по нашите земи в интервала между 3500 и 1500 година пр. Хр.

Разкритията на археологията убедително показват наличието на една много добре развита цивилизация, а битът на траките и войните, които те водят срещу римляни, хуни, готи, келти, сармати и славяни, са добре описани от древните историци. Доказано е и наличието на тракийски език и писменост, които обаче все още не могат да бъдат разчетени поради оскъдността на разкритите паметници.
Но не това е основното в случая. Ето какво пише Хе род от: „Траките след индийците са най-многобройните в света.“ След това свидетелство на бащата на историята, както го нарича Цицерон, става обаче нещо странно – траките просто изчезват от Балканския полуостров и той бива населен от също така многобройните славяни. Или поне така твърди съвременната наука.

Според проф. Стаменов това е една от скритите днес тайни. Той твърди, че Балканският полуостров е бил провинция на считаната за митична сега Атлантида, съществувала действително някога и представлявала извънземна колония. Оттам и голямото значение на този географски регион.

Има много голямо сходство между тракийската писменост, доколкото тя е засвидетелствана в откритите паметници, и първата българска азбука – глаголицата, създадена от Константин-Кирил Философ. Това сходство съвсем не е случайно и то свидетелства не толкова за приемственост между две или повече култури, колкото за развитие на тракийския език и пряката му връзка с българския.
Що се отнася до траките, според проф. Стаменов те са праплемето, от което са произлезли прабългарите, представляващи всъщност наследници на високоразвита цивилизация.

Вижте и

Едно от доказателствата за това са четирите древни календара, открити досега. Те са българският, китайският, на майте и този на богомилите. Тоест в основата на сегашното летоброене стоят два календара, сътворени от българите. Но и този факт, както тракийската история, сега бива изтиквай настрани. Тази практика на присвояване започва още от Древна Елада, когато елините не пропускат да обявят всичко за тяхно дело. Така Гърция сега се разглежда от мнозинството историци като основополагаща култура на западната цивилизация, родина на демокрацията, западната философия, архитектурата, скулптурата, математиката, поезията и т.н. А истината е, че елините заемат или в най-добрия случай преоткриват вече отдавна установеното от траки и българи.

Гледайте предаването „Паралакс“ на национална телевизия СКАТ в сряда от 21 ч. и в събота от18ч.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре