Сега четете
Outernet – безплатен интернет за целия свят

Outernet – безплатен интернет за целия свят

outernet1-770x419 (1)Ако интернетът е неотменно човешко право, тогава блокирането му е нарушаване на човешките права. Това е идеята зад проект Outernet – амбициозен план от не-правителствена организация в Ню Йорк, чиято цел е да направи интернета достъпен за целия свят.

Организацията MediaDevelopment Investment Fund иска да изпрати стотици миниатюрни сателити в ниската земна орбита, които да предават сигнал от стотици наземни станции. Новата мрежа ще позволи на всеки да използва интернет и то без никаква цензура.

От MDIF казват, че искат да изпращат новини, селскостопанска информация, образователни уроци, безплатни приложения и информация за бедствени ситуации, в случай че локалните мрежи паднат. Едната уловка е, че новата мрежа ще бъде еднопосочна. С достатъчно финансиране по-късно организацията може да я направи двупосочна.

Към момента MDIF планира да има готови прототипи на сателитите през юни, а първото им изстрелване да бъде в средата на следващата година. Изграждането и изстрелването на такъв минисателит е доста скъпо, сложно и трудно. Освен това може да има нежелани последствия.

„Представете си 4 милиарда нови участници в глобалния пазар на идеите. Представете си лавина от иновации и изобретения“, се чете в описанието на проекта. Всички искаме да имаме неограничен достъп до всичко, но не бива да бъдем наивни. Има места по света, където приливът на западни идеи и информация може да доведе до смъртоносни последствия.

Вижте и

24.04.2014 01:35 | Акцент | стр. 19 |

[spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре