Сега четете
На днешната дата през 1912 г. почива Карл Май

На днешната дата през 1912 г. почива Карл Май

Karl-MayКарл Май е роден на 25 февруари 1842 година, в Ернсттал, кралство Саксония, в семейство на беден тъкач. Той е петото дете от общо четиринадесет братя и сестри, като девет от тях умират рано. Поради голямата бедност на семейството и липсата на достатъчно храна, Карл Май губи зрението си малко след раждането си, поради недостиг на витамин, А и D. След това той възприема света до голяма степен единствено чрез приказките, които му разказва неговата баба. Според самия писател именно този период на слепота, и начин на възприемане на света, му носи успеха след това.

Слепотата на Карл Май е излекувана, когато той става на 4-5 години. Това става благодарение на майка му, която искала да стане акушерка и моли доктора, при който се обучава да се опита да излекува сина й. След това няколко години той посещава училище. Особено голямо впечатление му прави, когато веднъж попада на представление на куклен театър, който минавал през града. Така пред него оживели образите, които той си представял докато бил сляп. За разлика от този метод на обучение, неговия баща го карал да наизустява големи количества факти и цифри, като дори понякога си служел с камшик. По настояване на баща му, Карл Май започнал да служи като барабанчик в местната милиция. Май бил принуден да наизусти географска книга от 500 страници, а това упражнение му помогнало по-късно да запомня голямо количество информация, касаеща детайли от пейзажа.

По това време в Германия станали популярни разказите на Джеймс Купър, който били преведени на немски, и Карл Май се опитал да напише няколко истории за индианци, вдъхновен от прочетеното. Плановете на семейството му за него обаче били други и той е записан да се обучава за учител в съответното училище в град Уолденбърг. Няколко пъти получава предупреждения за откраднати предмети, и е изключен в края на 1859 година, след като открадва шест свещи, които дава на семейството си, за да ги сложат на коледното дърво. След тази случка все пак успява да завърши, но в друго училище. Получава и работа като учител, но скоро е уволнен, тъй като обръща внимание на жената на неговия хазяин. Следващата му учителска работа също е неуспешна, тъй като е обвинен в кражба на вещи на неговите съквартиранти. Той протестира и твърди, че е невинен, но въпреки това е хвърлен в затвора за шест седмици. Там има голяма библиотека и тогава Карл Май започва своята писателска дейност.

След излизането от затвора Карл Май обикаля от град на град от 1862 до 1864 година, заедно с една театрална група, и има връзка с една от танцьорките в нея. След това два пъти влиза в затвора, за три и за четири години, и двата пъти за дребни измами. След излизането му от затвора, Карл Май поискал да емигрира в Америка, но си намира работа в една ковачница и се отдава на писателска дейност.

Вижте и

През 1875 година успява да издаде първия си роман „ Олд Файърхенд”. Става известен обаче, когато издава книгата „Винету”. В следващите години той пише над осемдесет разказа, стихове и романи, като главно те са посветени на индианците, които са основните главни герои в неговите книги. Някои известни заглавия са: „Съкровището на сребърното езеро”, „ Черният мустанг”, „Синът на ловеца на мечки”, „ Призрака на Ляно Естакадо” и много други. Важно е да се отбележи, че в описанията на местата и други подробности, свързани с живота на индианците, липсва каквато и да е автентичност, и е създала много грешни представи, но това се дължи на това, че Карл Май не е посещавал тогава Америка. Въпреки това романите му са невероятно увлекателни и поучителни, тъй като с тях Карл Май се опитва да предаде своето послание за доброта и човечност.

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре