Сега четете
Американско списание публикува наш творец

Американско списание публикува наш творец

 Повестта „И попита войникът“ на бургаския писател Янчо Чолаков беше публикувана в третия брой на американското литературно списание Nаmeless magazine, издавано в щата Вашингтон – луксозно издание с пълноцветен печат, посветено на хорър, фентъзи и на криминалния жанр.

Списанието с разказа на нашия автор вече се предлага в най-голямата виртуална книжарница Амазон на цена от 22 долара. Излизането на този немалък текст със своеобразна стилистика на английски език е забележителен успех за автора, защото художествената литература в САШ е дело предимно на местни писатели, с редки изключения от Великобритания и Австралия.

Единствените по-значими пробиви на неанглоезични автори са японските. Особена заслуга за пробива в този негостоприемен  литературен пазар има преводачът Калин М. Ненов. Кой е Янчо Чолаков? Писател от Бургас, създател на специализираното издателство „Офир“ и носител на учредената от Любен Дилов национална награда „Гравитон“, с публикации в Русия и Украйна.

През 2010 година бе номиниран от Европейското общество на фантастите в категорията за Най-добър автор, а през 2011 година Дружеството на българските фантасти му връчи приза „Майстор на авангардната проза“ на тържествена церемония в Националния музей „Земята и хората“. До момента зад името на Янчо Чолаков стоят три книги с повести и разкази, както и един роман. Още през далечната 1989 година писателят Агоп Мелконян казва за него, във връзка с първите му издадени текстове: „Разказите и новелите на Янчо Чолаков са истинска фантастика. Защото притежават най-важното изискване за това: те са територия на свободното въображение.

На неокованото от делнични представи, художествени образци и интелектуални догми въображение. На въображението като самостоятелна ценност. И като благо във всяко творческо усилие.“    Валентин Иванов – блогър и професионален астроном.

Вижте и

По материал на kafene.bg

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре