Сега четете
Спортологията е все по-престижна наука, без която не може ВИДЕО

Спортологията е все по-престижна наука, без която не може ВИДЕО

ivan nedelchevГл. ас. д-р Иван Неделчев е възпитаник на Националната спортна академия (НСА) с три специалности – физическо възпитание, треньор по културизъм и фитнес и спортна психология. Придобива докторска степен отново в НСА през 2014 г. с дисертация, посветена на личностните характеристики на спортисти, занимаващи се с културизъм и фитнес, като в същата година става щатен преподавател и директор на курсовете по спорт в Нов български университет. Той прие да е сред първите ни гости в Любословие.БГ за 2020 г. Мога да се похваля, че с него ни свързва над 15 годишно приятелство от студентскта скамейка до спортната площадка и академичнага арена на научни битки.

Научно-изследователската му работа, която до момента обхваща над двадесет публикации на български и английски език, както и ежегодни участия в национални и международни научни конференции, е съчетана с практическа дейност в парк-хотел „Витоша“, където работи като професионален фитнес треньор от 8 години.

В нашето интеврю, той посъвета всеки който усеща, че тялото му е подложено на риск да се обърнат към специалист, професиналист с професионален опит с когото за няколко месеца да проходят в дебрите на правилното хранене, хранителни добавки и път  в тренировъчните методики и в никой случай да не правят експерименти с крайни диети и екстремни режими.

Обръвнахме внимание и на новата му книга „Съвременните психологически и философски аспекти на културизма“, в която той описва как през древността хората са били и спортисти и в същото време са се интересували от култура, история и доста начетени като цяло. В днешно време това не е табу и един човек може да изглежда добре визуално и физически, а също така да е стабилен психически и в същото време да е доста развит в интелектуално отношение, а не да има липса на мозъчни гънки, каквото е мнението на обществото за повечето инструктори и професионални спортисти.

В научния му път и наръчни той покава как мъжът и жената могат да се „завърнат към древността“, възпитавайки в себе си духа, тялото и ума и показвайки как могат и трябва да съществуват в едно“.

Самата книга е обосновано признание за всеки, който се интересува от цялостно личностно развитие в духовен, естетически, псиохологически и морален аспект.

В монографията „Съвременни психологически и философски аспекти на културизма и фитнеса“ се разглеждат както историческите и теоретичните постановки на културизма в тяхната същност и диференциални характеристики, така и приложните и съвременните му аспекти. Авторът прави преглед на световните тенденции и изследвания в областта. Представя и резултатите от редица емпирични изследвания, които приема за ценна придобивка и основа при обогатяването на спортнопедагогическата практика.

Вижте и

Гледайте нашето интервю с  Иван Неделчев е един от най-компетентните хора в областта на културизма и фитнеса за територията на Република България

Интервю на Андрей Велчев, Любословие.БГ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре