Сега четете
Световен индекс за свобода на пресата 2017 – резултатите

Световен индекс за свобода на пресата 2017 – резултатите

България се нарежда на 109-то място от общо 180 страни, като корупцията и прекомерното сближаване между медии, политици и бизнесмени продължават да бъдат основни проблеми.

Северноевропейските страни продължават да бъдат лидери по отношение на медийна свобода.

Северна Корея, Еритрея и Туркменистан запазват монопола си върху последните три места за дванадесета поредна година. Бурунди, Египет и Бахрейн се присъединяват към страните с „много лоша“ медийна среда, като в тази категория вече попадат общо 21 страни.

Медийната среда в Турция продължава да се влошава прогресивно и страната вече се намира на 155-то място – понижаване в класацията с цели 57 позиции за последните 12 години.

Така можем да обобщим резултатите от тазгодишния „Световен индекс за свобода на пресата“, изготвян от международната неправителствена организация „Репортери без граници“.

Индексът измерва степента на медийна свобода в 180 страни на основата на комбинирано качествено и количествено изследване.

Качественият компонент представлява проучване сред медийни служители, адвокати и социолози, които отговарят на 87 въпроса, отнасящи се до плурализъм, независимост на медиите, медийна среда и автоцензура, законодателна уредба, прозрачност и качество на инфраструктурата по отношение на създаването и разпространението на новини и информация.

Количественият компонент се състои от актуални данни за натиск и прояви на насилие срещу журналисти по време на изследвания период. Накрая всяка страна получава оценка от 0 до 100, където 0 е най-високият възможен резултат, а 100 – най-ниският.

Въпреки че България се покачва с четири места в класацията спрямо миналата година, медийният сектор продължава да среща множество предизвикателства.

Покачването в класирането дори е заблуждаващо, тъй като през тази година страната ни получава по-ниска оценка от миналата година, съответно 35.01 и 34.46. Този парадокс навежда към извода, че по-високото класиране на България е резултат не от подобряване на медийния климат в страната, а от влошаването му в други страни.

„В „Световния индекс за свободата на пресата“ България се нарежда на последно място от страните членки на Европейския съюз“, пишат „от Репортери без граници“. „Това се дължи на среда, доминирана от корупция и близост между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски, кандидат за шеф на основната агенция за сигурност [ДАНС] и собственик на „Нова българска медийна група“.

Групата притежава шест вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни медии. Предоставянето на европейски средства на определени медии от страна на правителството се провежда при пълна липса на прозрачност, като така на практика се подкупват редактори, за да може те да са по-меки спрямо правителството в отразяването на политически теми или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблематични истории.“

Когато погледнем голямата картина, състоянието на медийната среда в България е далеч от добро. Докато през 2003 г. се нарежда на 34-то място от 158 страни, от 2007 г. страната ни върви стремглаво надолу. През 2014 г. страната ни напусна топ 100 за първи път, а през миналата година регистрира най-ниския си резултат досега (113-то място), като отново остана последна от страните членки на ЕС.

Вижте и

Тази година на първите три места се нареждат Норвегия, Швеция и Финландия. Първата десетка допълват Дания, Холандия, Коста Рика, Швейцария, Ямайка, Белгия и Исландия.

Германия е на 16-то място, Франция – на 39-то, Великобритания – на 40-то, а САЩ – на 43-то. Съседна Румъния е на 46-място. Унгария, където правителството на Виктор Орбан все повече затяга обръча около медии и неправителствени организации, се класира на 71-во място.

Освен споменатите Турция и Египет, извън топ 150 остават страни като Сингапур, Беларус, Казахстан, Ирак, Азербайджан, Либия, Иран, Йемен, Сомалия, Саудитска Арабия, Узбекистан, Куба, Судан, Виетнам, Китай и Сирия.

Цялото класиране с кратка информация за всяка от 180-те страни можете да намерите тук, а обобщение на резултатите ще откриете тук.

 

източник: АЕЖ-България
автор: Даниел Пенев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре