Сега четете
Преглед на печата за 9 януари

Преглед на печата за 9 януари

pechat 3009МРРБ откри нарушения на общините при санирането

В. Сега

Нарушения при одобрените за саниране сгради е установила проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в края на миналата година. Това става ясно от писмо на зам.-министър Николай Нанков, в което категорично се предупреждават кметовете, че макар и одобрени за финансиране от Българската банка за развитие (ББР), не всички разходи ще се разплатят.

МРРБ е направило проверка на случаен принцип за това дали вписаните в проекта за обновяване дейности са допустими според указанията на програмата за безплатното саниране на жилищните блокове. Направен е преглед на документацията на одобрени за финансиране сгради от експерти на министерството и е установено, че недопустимите разходи са одобрявани от общински чиновници и от проектанти.

Новата година тръгна с още искания за референдуми

В. Сега

Референдумът на Слави Трифонов повлече крак и новата година тръгна с още искания за допитвания. Хора от различни краища на страната събират подписи за решаване на местни проблеми.

Такъв е случаят с инициативата за изграждане на тунел под прохода Петрохан. Подписката с референдум по този въпрос тръгна от Берковица, а инициаторите търсят подкрепа от целия регион. Според тях много от проблемите на Северозапада ще отпаднат, ако под Стара планина се изгради бърза транспортна връзка.

Новите наказания няма да са за всички нагли шофьори

В. Сега

По-тежките наказания за шофьорите, които карат опасно и нагло на пътя, няма да се налагат на всички нарушители. Новите промени в Закона за движение по пътищата, които дават на пътната полиция правомощието да сваля номера, няма да засегнат всички, които карат кола на чуждо име. Сред тях са и шофьорите на лизингови автомобили, научи „Сега“ от източници в МВР. Причината е, че в новите текстове, които ще влязат в сила на 21 януари, е посочено, че санкциите се налагат само на собственика.

Вижте и

В същото време недомислени поправки в Наказателния кодекс (НК) дават право на прокуратурата да разследва дори шофьори, чиято книжка е отнета за липса на застраховкаили дори за неплатена глоба.

15 ИТ експерти и банкери на полиграф

В. Монитор

По 15 ИТ експерти и банкери сядат на детектора на лъжата всеки месец по разпореждане на шефа си. Това показва проверка на „Монитор” сред фирмите, които практикуват тест на полиграф.

„В доста ИТ компании служителите се подлагат периодично на детектора на лъжата на всеки 3 месеца. Така работодателите им тестват лоялността на подчинените си”, обясни собственикът на фирма за полиграфически изследвания Петър Маринков. Чрез опасване с кабелите на служителите служи на ИТ компаниите като проверка за това дали подчинените им не са разпространили фирмена тайна на конкуренцията.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре