Сега четете
160 години от създаването на първото българско читалище отбелязаха в Свищов

160 години от създаването на първото българско читалище отбелязаха в Свищов

file_921953_1365505406Първото читалище по българските земи е основано на 30 януари 1856 г. в Свищов. То е включено в Националната програма “160 години общонародно читалищно дело” под патронажа на президента Росен Плевнелиев и с председател на Националния комитет по честванията министъра на културата Вежди Рашидов. В тържеството в града на Алеко взеха участие заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, кметът Генчо Генчев, председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, официални гости от града, от Великотърновска област и страната.

Получиха се приветствени адреси от вицепрезидента Маргарита Попова, от министъра на културата Вежди Рашидов, от областния управител на Великотърновска област проф. Пенчев, от ректора на УНИБИТ в столицата проф. Стоян Денчев и др. Беше прочетен и връчен приветствен адрес от Съюза на българските писатели и неговия председател Боян Ангелов. Председателят на читалищния съюз Николай Дойнов връчи от името на Росен Плевнелиев Почетния знак на президента на първото българско читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови” и неговия сегашен председател Пламен Александров.

В рамките на тържествата се проведе Национална кръгла маса “Библиотеките на бъдещето”, на която представителят на СБП и отговорен редактор на издателство “Български писател” Георги Драмбозов прочете интригуващ доклад за съоснователя на първото читалище – учителя от руски произход Георги Владикин.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре