Сега четете
Различните лица на радикалния ислям по БНТ

Различните лица на радикалния ислям по БНТ

Vladislav VelevБългарската национална телевизия продуцира поредица от документални филми, посветени на един от най-сериозните проблеми пред Европа – радикалния ислям. Всеки понеделник през месец май от 22:00 часа зрителите на обществената телевизия ще видят различни гледни точки към най-горещата световна тема.

Екипите на предаванията „В кадър” и „Светът на живо” обединиха професионалния си интерес и усилия, за да покажат какво се случва след бруталните актове на насилие срещу хората и тяхното културно наследство. Автори на филмите са Бойко Василев, Владислав Велев и Цветелина Йорданова.

Те успяха да съберат свидетелства от бойци срещу Ислямска държава в Иракски Кюрдистан, да разговарят с хора, сблъскали се с жестокостта на терористите и с военни репортери, проследили възхода на радикалната организация.

Първият филм, който ще бъде излъчен този понеделник (4-ти май), е озаглавен „Джихадисти в Европа”. Негов автор е кореспондентът на БНТ в Брюксел – Владислав Велев. Журналистът, който беше в Париж, непосредствено след атентата в редакцията на вестник „Шарли Ебдо” и предаваше на живо събитията от френската столица, проследява как радикалния ислям е проникнал в живота на обикновените хора.

„Основният въпрос е защо млади европейци, включително и християни, приемат исляма и се радикализират. БНТ имаше възможността да бъде единствената българска телевизия, която засне две уникални истории. Едната е на Йеюн Бонтинк – тийнейджър-християнин от Антверпен, който попада под влиянието на ислямисти, приема исляма и отива да воюва на страната на Ислямска държава в Сирия.

Баша му три пъти ходи там, за да го върне, като последният път успява. В крайна сметка младежът е осъден на 40 месеца затвор условно в Белгия. Бащата ни разказа цялата история и ни предостави видеокадри от пътуванията си в Сирия. ” – разказва Владислав Велев.

Вижте и

Другата история в неговия филм е на жена-християнка от град Шарлероа. Тя се запознава по интернет с белгиец от арбски произход, който по време на морски круиз отвлича жената и 3-годишното й дете в град Рака в Сирия, който е под контрола на Ислямска държава. Там тя е подложена на мъчения с камшик и е принудена да живее по законите на Шериата. Бащата на жената прави неуспешни опити да я върне в Европа.

По време на терористичните атентати в Париж Владислав Велев взима интервю от председателя на Конфедерацията на имамите във Франция и от бивш журналист от “Шарли ебдо”, който познава част от убитите журналисти.

Режисьор на „Джихадисти в Европа” е Миглена Атанасова, а оператор – Борислава Инджиева. Монтажът е дело на Цветослав Юруков. Редактор на филма е Цветелина Йорданова.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре