Сега четете
Малките навици, книгите и eфекта на натрупването

Малките навици, книгите и eфекта на натрупването

Да поговорим за „ефекта на натрупването“. Ако ви се даде избор между получаването на 5 милиона лева в брой, в този момент, или само една стотинка, която обаче ще удвоява стойността си всеки ден през следващите 31 дни, кое ще предпочетете?

Защо за повечето хора изглежда толкова трудно да повярват, че ако изберат стотинката, в крайна сметка ще имат повече пари? Защото, ако не се направят изчисленията, интуицията може да бъде доста подвеждаща, а освен това отнема много повече време да се получи възнаграждението. Нека разгледаме примера малко по-подробно.

Да приемем, че вие решавате да вземете твърдата сума на момента, а ваш приятел избира едната стотинка. На петия ден той ще има 16 стотинки, а вие 5 милиона лева. На десетия ден приятелят ви ще разполага с 3 лева, които отново не могат да се сравняват с вашите милиони. Дали е доволен от избора си, ако следи какво правите? Вие си харчите пачките, наслаждавате се максимално на луксозни преживявания и сте щастливи от взетото решение. След като вече са минали 20 дни и остават едва 11, приятелят ви е спечелил само 5 243 лева. Как ли се чувства в този момент? След цялата му саможертва и позитивизъм едва е стигнал до 5 бона, а пък вие имате 5 милиона. Тогава обаче започва да се забелязва „ефектът на натрупването“. На двайсет и деветия ден вие си имате вашите 5 милиона лева, а приятелят ви- около 2,7 милиона. Той ще ви надмине чак на тридесетия ден от 31-дневния срок, като направи сума от 5,3 милиона. И в най-последния момент от едномесечния ултрамаратон ще ви издуха от пътя. Уж дребната математическа прогресия продължава да действа, за да превърне на тридесет и първия ден удвояваната стотинка в сума на стойност 10 737 418,24 лева, превъзхождаща над два пъти вашите 5 милиона. Приятелят ви ще завърши с почти 11 милиона, а вие ще си останете с 5 милиона, които в резултат на неограниченото и безотговорно харчене може вече доста да са намалели, или дори да са свършили.

Невероятно, но факт- този ефект действа също толкова ефективно във всяка друга житейска сфера. Включително при промяната на дребните ни ежедневни навици.

Вижте и

Замисляли ли сте се колко книги може да прочете за една година? Ако четете само по 15 минути на ден, и то не всеки ден? Да приемем, че четете само през делничните дни, а през почивните не отделяте нито минута за книга. Също така имате и две седмици отпуска, през която не четете нито ред. Остават ви 250 дни за четене. Тези 250 дни умножени по 15 минути дават приблизително 62,5 часа за четене. Ако четенето на една книга ви отнема 3 часа (за книга с около 250 страници), това означава, че в продължение на година при четене 15 минути на ден ще прочетете приблизително 21 книги. А ако четяхте абсолютно всеки ден от годината по 15 минути? Сметнете си сами. Никак не е малко!

Понякога точно човекът, който няма никакво време да чете книги, има най-голяма нужда да прочете няколко подходящи екземпляра. Изборът е ваш!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
4
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
1
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре