Сега четете
"Киномания" ще започне с българския филм "Потъването на Созопол"

"Киномания" ще започне с българския филм "Потъването на Созопол"

2110265367Новият български филм „Потъването на Созопол“ на режисьора Костадин Бонев ще открие тазгодишното издание на „Киномания“ на 13 ноември, съобщиха организаторите на фестивала. Вторият по големина кинофорум у нас ще представи над 60 заглавия в няколкото си програми из НДК и няколко софийски киносалона до края на ноември. Специалните прожекции на киномания включват новия филм на Костадин Бонев по книгата на Ина Вълчанова „Потъването на Созопол“, за който двамата получиха награда за сценарий на неотдавна отминалия фестивал „Златна роза“, а Снежина Петрова – за главната роля. Във филма, който засяга един Созопол от близкото и не толкова минало, „eдин човек купува десет бутилки водка и заминава за Созопол, където е прекарвал летата си.

Той вярва, че когато допие последната бутилка, животът му ще се промени.“ В главните роли още са Деян Донков, Светлана Янчева, Стефан Вълдобрев и Васил Гюров, а прожекцията е от 19 ч. на 13 ноември в НДК.  „Чуй“ на изследователката Диана Иванова за радио „Свободна Европа“ е интересната документална българска премиера на фестивала, която вади непознати кадри и документи от архива на Държавна сигурност, интервюира слушатели, журналисти и агенти на службите, имали за задача да противодействат една от най-вражеските радиостанции за комунистическия режим.

Много от хората говорят за първи път в този филм, но целта му не е да обсъжда единствено отношенията му с ДС, а да изследва значението на феномена „Свободна Европа“ и загубихме ли нещо оттогава, разказа пред „Дневник“ режисьорката. Премиерата е в Кино „Люмиер“ на 14 ноември, плюс още две прожекции в „Дом на киното“ и Френския институт. Останалите три специални прожекции са документалните филми на Георги Тошев за шведската попгрупа АББА, българската естрадна прима Богдана Карадочева и за актрисата Татяна Лолова, която ще отбележи своя юбилей с премиерата на филма на 25 ноември. Световното кино пристига в няколко програми – италианска, френска и фестивал на фестивалите, като 45 от филмите в програмата могат да бъдат видени само на „Киномания“.

Вижте и

Сред заглавията, които изпъкват, са новата „черна комедия“ на мексиканеца Алехандро Гонзасел Иняриту, който напуска територията на тежките драми „21 грама“ и „Вавилон“ за „Бърдмен, или неочакваната добродетел на невежеството“, където Майкъл Кийтън е залязла екшън звезда със амбиции за пробив на Бродуей. Новото заглавие на Уди Алън „Магия в полунощ“ с Колин Фърт и Ема Стоун отново традиционно ще бъде показано на „Киномания“. „Принизяването“ на Бари Левинсън с Ал Пачино и „Майстор готвач“ на
Джон Фавро и с участието на София Вергара, Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман и Робърт Дауни-Джуниър привличат вниманието със звездните си екипи. Сред по-фестивалните предложения е италианския кандидат за чуждоезичен „Оскар“ „Човешкият капитал“, както и два документални филма, посветени на големите имена в киното Бергман и Пазолини. Детската програма е фокусирана около наследството на скандинавската детска литература с мумините на Туве Янсон, „Емило от Льонеберя“ по Астрид Линдгрен, историите на Петсън и Финдъс и още 4 предложения. За детските прожекции в НДК всеки родител може да получи 2 безплатни детски билета към своя собствен. В допълнение „Киномания“ предлага общ абонаментен билет за 28 филма, който обаче може да бъде закупен само до старта на фестивала. Повече подробности могат да бъдат намерени на http://www.kinomania.bg/.
Дата: 06.11.2014 07:50  Любословие / www.kinomania.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре