Сега четете
Преглед на печата – 16 септември

Преглед на печата – 16 септември

20140916_080658_булевард „Арсеналски“Надзорният съвет на ББР скоро ще бъде сменен
в. Капитал Daily

Избраният в началото на юли надзорен съвет на държавната Българска банка за развитие (ББР) ще бъде сменен. В края на септември ще се проведе общо събрание на акционерите, което да избере нов надзорен съвет, съобщи източник на „Капитал“. От Министерството на финансите, което е принципал на банката, казаха, че е изпратена покана за свикване на общо събрание на акционерите на ББР. Оттам не посочиха конкретна дата.

Поканата не е публикувана в Търговския регистър, което не е нарушение на закона, ако са поканени всички акционери. Държавата чрез Министерството на финансите държи 99.99%, а останалите акции до 100% (8 на брой) са собственост на Банка ДСК. Промените в ръководството на ББР са свързани обичайно с промените в конфигурацията на управляващите, тъй като банката е държавна.

Износът на български велосипеди расте
в. Капитал Daily

Външните пазари поддържат производството на велосипеди в България стабилно, докато дъждовната година се е отразила негативно на продажбите в страната. Затова и износът се оказва основният стимул за местните производители, които продължават да инвестират в ново оборудване, а някои дори строят нови мощности зад граница. През последните години се наблюдава и друга тенденция – компаниите, които произвеждат във всички ценови сегменти, се представят по-добре от тези, които са само във високия. И понеже в България се търсят по-евтини модели – чуждите пазари са още един стимул за производителите. В същото време проблем се оказва евтиният и некачествен внос от Изток, който подбива местния пазар.

За тази година производители очакват около 5% ръст и се подготвят за следващия сезон, който започва през пролетта, и вече работят по поръчки за него. Производители са категорични, че въпреки трудностите качеството на българските велосипеди остава на високо ниво и се конкурира с тези от лидерите Италия, Франция, Германия и Холандия. Доказателство за това е, че наши марки се използват от все повече тимове в престижни състезания.

Евродепутати плашат да блокират бюджета на ЕК за 2015 г.
в. Сега

Евродепутати настояват ЕП да блокира 3.8 млн. евро от бюджета на ЕК за 2015 г. заради липсата на прозрачност в работата на институцията, предаде електронното издание „ИЮ Обзървър“. Народните избраници обвиняват ЕК, че не се отнася сериозно към ангажиментите, които е поела, експертните групи да започнат да работят по-открито. Те дават съвети и мнения на еврочиновниците, изготвящи нови политики. Според много хора обаче експертите пренебрегват мнението на гражданското общество в експертизите си. „Единният състав на експертните групи водят до предубедена експертиза и законодателни предложения, които са в интерес на големия бизнес. Не можем да приемем това“, казва германската евродепутатка от Зелените Хелга Трюпел пред „ИЮ Обзървър“.

Преди дни тя внесе поправка, в която предлага 3.8 млн. евро от бюджета на ЕК за 2015 г. да бъдат замразени, докато институцията не изпълни изискванията на ЕП – ЕК да забрани на лобисти и на шефове на корпорации да участват в комисиите в „лично качество“. Евродепатутите настояват също ЕК да разработи открит процес за избор на членове на комисиите, да гарантира баланс на гледните точки и да публикува онлайн обсъжданите въпроси.

Изборният борд опроверга Близнашки за „мъртвите души“
в. Сега

Гражданският борд за честни избори не подкрепя твърденията на премиера Георги Близнашки, че т.нар. мъртви души в избирателните списъци не съществуват, показа проверка на „Сега“. Ден по-рано премиерът заяви пред „Дарик“: „Работата на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори развенча един от най-устойчивите митове на прехода – за наличието на „мъртви души“ в изборните списъци. Стана ясно, че това явление отдавна е преодоляно и че всъщност в изборните списъци са включени български граждани с активно избирателно право по постоянен адрес. Не съществуват никакви кухи обеми и няма място за спекулации по тази тема.“

Предните три седмици тезата му подкрепиха със статистически данни МВР и дирекция ГРАО към регионалното министерство. Същото твърди и Емилия Друмева, съветник на премиера. Мнението на членовете на борда обаче е обратното. „Премиерът говори така, защото не знае какво е „мъртва душа“, отсече участникът в структурата и бивш член на ЦИК проф. Михаил Константинов.

Вижте и

“Газпром” внесе 100 млн. в капитала на “Южен поток”
в. Стандарт

„Газпром“ внесе 100 млн. евро в капитала на международната компания South Stream Transport B.V., се казва в съобщение на гиганта, цитирано от сайта oilru.com. Съветът на директорите на „Газпром“ на 10 септември е одобрил транзакцията. South Stream Transport B.V. е създадена за проектирането, изграждането и експлоатацията на морския участък от газопровода „Южен поток“. Собственик на 50% капитала е „Газпром“, 20% държи италианската Eni, а френската EDF и германската Wintershall притежават по 15%.

Хотелиери блокират пътя край Ахелой
в. Стандарт

Хотелиерите настояват да има самостоятелно Министерство на туризма в новото правителство на България. За да се ангажира вниманието на държавната и местната власт за решаване на проточилите се повече от десетилетие нерешени проблеми в туризма, „Съюзът на собствениците-Слънчев бряг“ организира протестен митинг край бензиностанция „Еко“ след гр. Ахелой. Протестът ще бъде на 17 септември от 11 часа. Освен за министерство на туризма, съюзът на хотелиерите в Слънчев бряг настоява за обособяване на националните курорти като самостоятелни единици със собствено управление и финансиране, както и за набелязване на мерки за преодоляване на липсата на кадри в туризма.

Щаб ще следи за изборните ни права
в. Новинар

Специален оперативен щаб ще следи за изборните ни права на 5 октомври. За прозрачността на вота ще дебне координационно звено, в което се обединяват силите на прокуратурата, МВР и ДАНС. Към него е създаден Оперативен щаб, който ще има задача да не допуска престъпления срещу политическите права на гражданите. Това съобщи зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова, която ще управлява оперативния щаб.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре