Тиквата е донесена в Европа от Южна Америка и бързо заема важно място в готвенето и дори в медицината
Тиквата е огромен склад на витамини и значителна част от тях се намират не само в пулпата, но и в семената и цветовете. Тиквата има 4-5 пъти повече каротини от морковите. Каротените в организма се превръщат във витамин А, който е полезен за зрението и също е мощен антиоксидант. Тиквата съдържа витамини С, Е, К и почти всички витамини от група В. Семената съдържат много микроелементи, а по съдържание на цинк тиквените семки са сред трите лидера сред зеленчуците. Състав и калорично съдържание на тиквата – Калорично съдържание на 100 г – 22 ккал – Протеин – 1 г – Мазнини – 0,1 г – Въглехидрати – 4,4 г Поради ниското си съдържание на калории, тиквата се счита за идеален хранителен продукт, тъй като не съдържа нишесте, холестерол и транс -мазнини, малко захар. Обаче тиквата съдържа много фибри, полезни за храносмилането. Калоричното съдържание на 100 г пулп е само 22 ккал. Тиквата има положителен ефект върху състоянието на мъжката репродуктивна система. Зеленчуковата каша от тиква съдържа висока концентрация на витамин Е-токоферол, който се превежда от гръцки като „донасяне на потомство“. Семената съдържат много цинк: 30 г отговарят на 70% от дневните нужди. Също така тиквените семки са рекордьори сред продуктите по съдържание на L-аргинин. Заедно те оказват забележим ефект върху цялото тяло: участват в синтеза на тестостерон, нормализират функцията на простатната жлеза, подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система и имат положителен ефект върху еректилната функция. Тънката обвивка от тиквено семе съдържа аминокиселината кукурбитин, която има противоглистни свойства – това е било използвано в народната медицина. Например, отвара от нерафинирани семена се дава на деца и бременни жени поради почти пълното отсъствие на странични ефекти. Маските от каша от семена, както и компреси от сок от тиквена каша се използват в козметологията за овлажняване и озаряване на кожата, намаляване на възпалението. Масленият екстракт ускорява заздравяването на епидермални наранявания. Тиквата има слабително, противовъзпалително и жлъчегонно действие, така че малко количество е полезно за хора със задръствания и запек. Високото съдържание на калий в пулпата намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и укрепва стените на кръвоносните съдове, което е изключително полезно за хора, страдащи от атеросклероза и високо кръвно налягане. Тиквата също така е много полезна и за хора с проблемно и нарушено зрение! Според нас написаното до тук е напълно достатъчно, за да присъства тиквата шесто на вашата трапеца. Бъдете здрави!
Консумирането на тиква ни носи добро здраве
Предишна
Следваща