Отпадна скандалната поправка за опасно ограничаване на свободата на словото

Христо Иванов 13112014 4Правосъдното министерство окончателно се отказа от скандална поправка в Наказателния кодекс.
Както правосъдният министър Христо Иванов обеща, от предлаганите от ведомството му изменения в Наказателния кодекс (НК) ще отпадне скандалната поправка, която води до опасно ограничаване на свободата на словото.
Работната група към Министерството на правосъдието, която заседава по новите текстове, е взела окончателно решение за премахване на спорната поправка, научи Клуб Z от участници в нея.

Мотивът: ограничаване на свободата на словото може да има само при наличие на геноцид, военни престъпления и др. подобни изключително тежки престъпления срещу човечеството.
Министерство на правосъдието започна изготвяне на изменения в НК, с които по настояване на ООН трябва да се отговори на новите предизвикателства за борба с тероризма.

В усилията си обаче засегна и член от НК, засягащ средствата за масова информация и по-точно чл. 162, ал. 1. Той гласи:
„Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание“.
Предложението на МП беше след „етническа принадлежност“ да се добави „или политическа принадлежност“. Така де факто под ударите на закона могат да попаднат и медии, ако да речем някой политик се е оплакал, че е дискриминиран.
От дирекцията по международно право към МП обаче са разгледали внимателно този текст и са препоръчали добавянето на политическия признак да отпадне, тъй като свободата на словото може да се ограничи само при тежки престъпления срещу човечеството. Въпросният чл. 162 няма да бъде ремонтиран по никакъв начин.

Вижте и

Любословие по vlastta.com

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре