Сега четете
50 лева за наем на катализатор

50 лева за наем на катализатор

Катализатор за колата под наем, който получавате срещу заплащане, за да преминете годишен технически преглед (ГТП). Това е най-новата бизнес идея, която се вихри в социалните мрежи и носи пари на дребни предприемачи с остър ум.

С приетите нови правила за ГТП се затягат мерките при измерването на вредните газове от автомобила. Вече има сериозна разлика между бензинови и дизелови возила – за вторите е разработена отделна методика за замерване и съответно категоризация на екологичността.

Ако нямате катализатор, колата ви може да не мине техническия преглед, без който е невъзможно законно да се придвижвате с нея. Вече в обществото се появиха някои случаи, в които бензинови автомобили не са преминали прегледа, и това създаде леко напрежение. Затова находчиви хора в интернет предлагат временно да ви дадат автомобилния елемент срещу 50 лева, а след ГТП да го върнете. Има и изискване за депозит от 300 лева, за да е сигурен собственикът на катализатора, че ще си го получи обратно.

Транспортният министър Георги Гвоздейков успокои, че увеличеният брой непреминали ГТП коли заради високи нива на въглероден диоксид е само 0,71%.

Катализаторът е автомобилен елемент, който е разположен между горивната и ауспуховата система на колата. Основната му функция е да превръща вредните за здравето и природата газове в безвредни вещества. Първите подобни елементи се появяват още в края на XIX век, а през 30-те години френският инженер Йожен Удри патентова устройство за промишлена употреба.

Вижте и

Катализаторите се различават за бензиновите и дизеловите двигатели. При първите протичат три основни типа химични реакции, а при вторите – само два.

През последните години елементът стана чест обект на кражба и това си има своето обяснение. Върху него се нанася изключително тънък слой от ценни метали като платина, паладий и родий, които спомагат за химичните реакции.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре