Сега четете
В БСП тръгва процес, който ще ни върне сред водещите политически формации

В БСП тръгва процес, който ще ни върне сред водещите политически формации

Върви се към нова сглобка, в която БСП няма да участва

„Националният съвет на БСП взе ясно решение, че няма да подкрепим правителство нито с мандат на ГЕРБ, нито с мандат на ДПС. Нито пък имаме намерение да участваме в каквито и да е коалиции.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и избран за представител на българските социалисти в Европейския парламент Кристиан Вигенин в предаването „Още от деня“ на БНТ.

„ГЕРБ направиха заявка, че министър-председателят и водещи министри ще бъдат от ГЕРБ. Такъв тип правителство, какъвто и етикет да му се сложи, това е правителство на ГЕРБ. Няма как да стане“, категоричен бе по темата той.

По думите му, ако се стигне до третия мандат, социалистите ще свикат отново своя Национален съвет и ще вземат решение.

„Ако получим третия мандат, може да разсъждаваме върху нашата формула – експертен кабинет с широка парламентарна подкрепа. Ние не се отмятаме от това, но като гледам, много сме далеч от този вариант и ми се струва, че се върви към нова сглобка. Ние няма да участваме в това“, каза Вигенин.

Според социалиста, от 2021 г. има тренд надолу в резултатите на БСП на изборите и очевидно има фундаментални проблеми, които трябва да обсъдени и да се търси тяхното решение. Той посочи като една от причините за това нарушеният вътрешнопартиен диалог и постоянните вътрешни конфликти.

„Анализите и срещите в нашите партийни организации вече започнаха. Вярваме, че в този процес, който ще продължи няколко месеца, ще можем, в рамките на активен диалог вътре в партията, наистина да стигнем до реалните проблеми и да излезем с конкретни решения“, коментира Кристиан Вигенин.

По думите му за пръв път от много време на заседание на Националния съвет на БСП е имало атмосфера, която е била обърната към това как да нещата да се направят по-добре.

„Оставката на Корнелия Нинова дава шанс този разговор да продължи по един продуктивен начин. Дали това ще се случи, в голяма степен зависи от нас и тук е голяма отговорността на Изпълнителното бюро и на заместник-председателите да направим плавен преход към следващото ръководство“, каза още Вигенин.

Вижте и

Той посочи, че БСП върви по своя Устав със свиканото в събота заседание на Националния съвет, което избра изпълняващ функциите на председател от един от заместник-председателите на партията и насрочи пряк избор, който да се проведе през октомври.

„Всеки разбира необходимостта не да върви в момента напред с личните си амбиции, а заедно да се опитаме да успокоим нашите членове и симпатизанти и дадем ясен знак, че БСП е далеч от политическата си смърт, както някои се опитаха да внушават, а напротив – тръгва процес, който ще ни върне сред водещите политически формации в страната“, подчерта Вигенин.

Ръководителят на делегацията на българските социалисти в следващия Европейски парламент коментира, че занапред тонът с европейските социалисти няма да е толкова остър.

„Първо, защото винаги съм смятал, че трябва да се фокусираме върху това, което ни обединява, а не това, по което имаме различия. И второ, защото по някои от спорните теми в годините се проявиха тенденции към сближаване – като миграцията, например, по която много от партиите втвърдиха позицията си и се доближиха до нашата. Сигурен съм, че и по темата за Украйна, която е една от разделящите, рано или късно ще се осъзнае, че усилието трябва да бъде към постигане на мир, а не към подклаждането на войната“, обясни Кристиан Вигенин.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре