Сега четете
Врачанският митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение Христово

Врачанският митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение Христово

Наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово – Пасха, която ще бъде отслужена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от 23:30 часа на Велика събота, 4 май. Това съобщиха от Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).

 

За богослуженията сега за Великден ще бъде използван Благодатният огън, който беше донесен през миналата година от българска църковна делегация от Йерусалим.

 

На 5 май, Великден, от 11:00 часа ще бъде отслужена вечерня в първия ден на Възкресение Христово – Пасха, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София, се съобщава в сайта на Софийската митрополия.

 

Заради напрегнатата обстановка в Израел Светият синод реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Това каза, на 24 април, пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриaршия (БПЦ-БП). Той обяви тогава пред медии решенията от заседанието на Светия синод на БПЦ-БП.

 

За първи път Благодатният огън не пристигна в България през 2020 г. заради пандемията от КОВИД-19.

 

През 2022 г. Благодатният огън отново не беше донесен у нас от българска църковно-държавна делегация. Тогава от Светия синод заявиха, че това не може да се случи заради „неблагоприятни обстоятелства“. За богослуженията за Великден през 2022 г. беше използван Благодатният огън от 2021 г., който се съхраняваше в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“.

 

През 2023 г. Благодатният огън от Йерусалим беше донесен у нас на Велика събота от българска църковна делегация, която присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

 

Вижте и

Благодатен или Свещен е огънят, който се запалва всяка година на Възкресение Христово в храма „Възкресение Христово“, построен точно върху Божи гроб в Йерусалим. Православните християни вярват, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

 

Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Спасителя за погребение.

 

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

 

Когато Йерусалим преминавал „през ръцете“ на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че огънят не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Вместо това, като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре