Сега четете
Столичната библиотека отбелязва 145 години от обявяването на София за столица

Столичната библиотека отбелязва 145 години от обявяването на София за столица

Столичната библиотека отбелязва 145-ата годишнина от обявяването на София за столица на България с поредица от събития на 3 и 4 април. Това съобщават от екипа на библиотеката.

Фотодокументална изложба „Кметовете на София“ представя столичните кметове от учредяването на Софийския градски съвет до днес. Показани са важни моменти от тяхната дейност, както и техни постижения. Изложбата, чието откриване е на 3 април, включва книги и сборници с документи от фонда на библиотеката, биографиите на Димитър Петков, ген. Владимир Вазов и инж. Иван Иванов и други софийски кметове, оригинални издания, които представят емблематични сгради, паметници, институции и тяхната интересна история.

Сред показаните редки книги са „Кратък исторически преглед за Столичната община“ на началника на административния отдел на общината Александър Тацов (1932), „Нашата столица, нейното благоустройство и украсяване“ на Асен Кермекчиев (1907), „Стара София“ (1941) на инж. Радослав Михайлов, бивш зам. кмет от кметския екип на инж. Иван Иванов, „Александровска болница“, юбилейни книги на Първа мъжка гимназия (1904) и Първа девическа гимназия в София (1904).

По-късно същия ден Столичната библиотека организира още екскурзионен маршрут сред колекциите на литературния си музей „Бележити българи“. Темата е „София в творчеството на Симеон Радев, д-р Константин Стоилов, Кирил Христов“.

Вижте и

На писането за столицата е посветена още кръгла маса в Столичната библиотека на 4. Дискусията с тема „Моята София“ е с участието на проф. Кирил Топалов и проф. д-р Тони Николов, които са носители на учредената в рамките на годишните награди на Столична библиотека награда за най- интересна книга за София, както и д-р Петър Величков, д-р Александър Геров, Мариана Екимова-Мелнишка, Павлина Делчева-Вежинова, Магдалена Гигова, Георги-Момчил Попов, Здравко Петров. Модератор на дискусията е Виктор Топалов. Кръглата маса е съпроводена с експозиция от авторски книги на участниците в дискусията, посветени на София.

Предвижда се бъде учреден първият неформален клуб на писатели, изследователи и журналисти, пишещи за София.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре