Сега четете
От ПП-ДБ предложихме модел, в който редовното правителство продължава да действа като служебно

От ПП-ДБ предложихме модел, в който редовното правителство продължава да действа като служебно

Позицията на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) беше ясна – ние предложихме модел, в който редовното правителство продължава да действа като служебно, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента. „След консултации с ръководствата на ГЕРБ и ДПС се стигна до другия възможен модел. Този модел е по-сложен за прилагане, защото се изискват повече действия, но той има своите предимства. Това не е нещо, от което ние да се разграничаваме и да търсим начин да го описваме като нещо негативно“, коментира още Христо Иванов.

 

Лошото в случая е както това, че президентът се опитва да прави капани в полза на това да се върнем към предишното състояние, където той еднолично решаваше, така и фактът, че сме изпратени на избори преди да е завършена Конституцията, коментира Иванов.

 

„Имаше предвиден закон за служебното правителство и нямаше време да се случи. Оттам нататък за работата по текстовете имаше конституционна комисия, тя е работила по конкретните текстове, на всеки един етап е имало преговори и са правени компромиси, защото това беше сложно мнозинство. Идеята, че един човек е казал, а всички останали са се наредили като овчици и са гласували, е унизителна за всички и за Народното събрание“, каза Христо Иванов за направените промени в Конституцията.

 

Да спрем с тези спекулации и да си зададем въпроса защо трябваше да бъде изпратена България на тези избори, призова той. „Няма нито един политически аргумент за това в момента. Те не могат да обяснят с кой ще управляват, с кого ще говорят. Ние не сме спирали да говорим с никой, това е основно правило при нас, въпросът е за какво говорим. Говорим за ясни приоритети, които бяха формулирани в меморандума, който ние обявихме и който беше проблемът, защото очевидно не може да бъде преглътнат“, отбеляза Христо Иванов. Стоим на позицията, с която завършваме този парламент – споразумението, което предложихме, е това, в името на което ще търсим възможност да се управлява България. Въпросът е избиратели да ни дадат тази сила, за да можем наистина да отстоим тези приоритети, добави той.

 

Съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на ПП-ДБ Атанас Атанасов и председател на „Демократи за силна България“ коментира, че при работата по текстовете в Конституцията за избор на служебен премиер от ПП-ДБ са се стремили да включат поредица от длъжностни лица, които се избират от Народното събрание.

Вижте и

 

Атанасов отбеляза, че сме в навечерието на поредните парламентарни избори и е много важно те да са колкото се може по-честни и по-прозрачни. „Поради тази причина за пореден път искаме да призовем определения за служебен министър-председател да не предлага в състава на правителството сегашния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. На този човек ние, от нашата коалиция ПП-ДБ, нямаме никакво доверие, заяви Атанасов. Според него е изключително важно политическите сили, които участват в изборите, да имат доверие на тези, които ги организират. Най-важното министерство, което има основна роля за осигуряването на реда и сигурността по време на изборите, е Министерството на вътрешните работи, посочи Атанасов. Той припомни за сменените от министъра на вътрешните работи директори на областни дирекции на вътрешните работи миналата година през август. По думите му това действие не е било съгласувано с никой в навечерието на местните избори. Атанасов отбеляза, че не е имало нито една операция за неутрализиране на купувачи на гласове. Според него това са факти, които сочат, че този министър и министерството под негово ръководство не е надеждна институция.

 

По времето, когато Бойко Рашков беше вътрешен министър, имаше редица операции за неутрализиране на групи за купуване на гласове, каза съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ. В крайна сметка, служебният министър-председател би било добре да чуе гласовете на основните политически сили как смятат те, че трябва да изглежда правителство, което има основна задача да организира провеждането на честни избори, смята Атанасов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре