Сега четете
Цената на яйцата вероломно расте с наближаването на Великденските празници

Цената на яйцата вероломно расте с наближаването на Великденските празници

Цената на яйцата е близо до исторически връх в световен мащаб с наближаването на Великденските празници. Католическият Великден е тази неделя. Цената на кокошите произведения непрекъснато расте не само заради голямото търсене, но и заради повишаването на разходите на производителите и болести по пернатите.

Цената на едро на едно яйце у нас е 36 ст., показва справка в сайта на Държавната комисия по стокови борси и тържища. В Европа цените на яйцата са с 10% до 15% по-ниски от миналата година, но все още са почти двойно по-високи от тези през 2021 г.

В Съединените щати средната цена на дузина яйца е била 2,99 долара през февруари, което е по-ниско в сравнение със средната цена от 4,21 долара по същото време миналата година. Но все пак това е значително повече от 1,59 долара за дузина яйца, колкото плащаха потребителите отвъд океана през февруари 2021 г.

Вижте и

В Южна Африка цените на яйцата скочиха, след като 40% от кокошките носачки бяха убити в края на миналата година поради птичи грип. Шест яйца там струва 25,48 южноафрикански ранда (1,34 долара) миналия месец, което е 21% повече от февруари 2023 г.Един от основните „виновници“ за високата цена на яйцата е птичият грип. Огнища на смъртоносната респираторна болест бяха открити в Европа, Африка и Азия през 2020 г. и се разпространиха в Северна Америка през 2021 г. Само през 2022 г. повече от 131 милиона домашни птици по света са умрели или са били умъртвени в засегнатите ферми, според Световната здравна организация. Епидемията продължава да се разпространява и миналата година.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре