Сега четете
Гонзо – „новото“ лице на Българския футболен съюз (или лицето на отказа за избор)

Гонзо – „новото“ лице на Българския футболен съюз (или лицето на отказа за избор)

Има ли каквото и да е право (морално и законово) Георги Иванов да е президент на Българския футболен съюз? Отстраняването от Боби Михайлов на 140 български клуба (повечето от които бяха дали гласовете си за Бербатов през 2021г.) преди настоящото гласуване за президент е доста категоричен отговор по този въпрос, ако му се обърне достатъчно внимание и не се игнорира. Защото има две основни причини за подобно действие: или се прави целенасочено с цел да се повлияе на гласуването, което е обикновена корупция, или тези клубове наистина не са легитимни, което означава, че бившето ръководство на Футболния съюз не си е свършило работата, като е допуснало записването на нелегитимни клубове. А Гонзо е бил част от това ръководство, от тази организация, тоест точно той е един от хората, които не са си свършил добре работата. И да бъде назначаван за президент на същата организация е изключителна наглост.

Да не говорим за другите два много интересни факта. Гонзо спечели на първи тур с точно 1 глас, който му беше необходим, за да не отиде на балотаж. Колко удобно! А Бербатов, може би, е единственият кандидат за висша позиция в световната спортна история, който след тригодишна успешна агитационна кампания е успял да намали броя на гласуващите за него, вместо да го увеличи. Разбирате ли за какво става дума? Статистически погледнато излиза, че Бербатов не само не е убедил нито един човек от негласувалите за него на предишните избори да го подкрепи, но и част от гласувалите за него в миналото са променили мнението си и вече са против кандидатурата му. Това, разбира се, не е реалната ситуация. Така можеха да се интерпретират числата, ако изборите бяха честни и нямаше машинации. Но те отново не бяха честни и имаше машинации в рамките на 140 липсващи гласа. Това не би могло да ни изненада по никакъв начин, защото се превръща в стандарт във футбола. По изненадващото е, че не се намери нито един добър съветник или ментор, който да обясни на Бербатов, че няма как да спечели в игра, която не се играе по правилата от неговите съперници. Особено, ако той упорито се опитва да спазва същите игнорирани и пренебрегвани правила.

Промяна във Футболния съюз може да бъде направена единствено, ако ръководните лица бъдат ударени по кесиите. Тоест когато нямат никаква финансова изгода да заемат съответната позиция, тогава те сами ще я напуснат. А това би могло да бъде направено, но не от Бербатов, а от държавата (и то беше направено, когато Бойко Борисов отстрани Боби Михайлов през 2020г., но само за известно време). Защото да се дават пари за спорт, в който нямаме каквито и да е успехи от половин век, е абсолютно разхищение на пари, които могат да се използват за някой друг спорт или за здравеопазване. Най-добрият вариант да се спре всякакво финансиране на Българския футболен съюз, докато не се види някакво развитие и не бъдат постигнати предварително определени цели (като конкретно класиране на европейско или световно първенство или достигане до определено място в международната класация). Чак когато това бъде реализирано, Българският футболен съюз може да получи финансиране, съответстващо на постигнатите резултати. В противен случай е абсолютно несправедливо спортове като шахмата, в които имаме световни шампиони, да събират собствените си джобни пари, за да ходят да представят България на международни турнири, а в същото време най-много средства да се дават за спорт, чието най-голямо постижение на Световните първенства е загубата на третото място през 1994г. Ние сме, може би, единствената държава, която се хвали, че е останала на четвърто място, губейки третото. Повече от нас постигнаха дори държави като Хърватия, които играеха за пръв път на Световно първенство- те спечелиха мача за третото място. Но ние продължаваме да се величаем за загубата си, повече отколкото те за победата си.

Вижте и

За да се промени Българският футболен съюз, трябва да им се спре кранчето. Ако Боби Михайлов нямаше какво да краде, щеше да си е тръгнал преди години. Но докато тези хора имат финансова изгода да държат властта, те ще положат всички усилия да не я изпуснат от ръцете си.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре